Doktorsitesi.com

sessiz iskemi nedir ? tipleri nelerdir.

Prof. Dr. Atilla Bitigen
Prof. Dr. Atilla Bitigen
4 Mayıs 20171881 görüntülenme
Randevu Al
sessiz iskemi nedir ? tipleri nelerdir.

~~Koroner arter hastalığı olmasına ragmen iskemi objektif olarak saptanmasına ragmen göğüs ağrısı olamayan bir grup var ona sessiz iskemi diyoruz.Sessiz iskemi koroner arter hastalığının fark edilmeyen tablosunu oluşturur ve stabil olan veya olmayan koroner semptomların %20-40 oluşturur.Hastalar semptom belirtmezler göğüs ağrıları yoktur.Sessiz iskemi bir çok tanısal yöntem ile araştırılarak ortaya konulur.İstirahat EKG,ambulatuar EKG(HOLTER),ekokardiyografi veya nükleer sintigrafi gibi.Sessiz iskemi üç tipi vardır.

Tip1 asemptomatik iskemi ve asemptomatik kalp krizi şeklidir.Doktorlar istirahat ekg sinde  veya stress testinde bulabilirler.Tüm miyokart infaktüslerinin %12,5 farkedilmeyen infaktır.Hasta ritim bozukluğu veya oluşan skar nedeni ile ani ölüm ile gelebilir.Bu hastalar efor testi ,sintigrafik çalışma veya ilaçlı stress ekokardiyografi ile tanı konulabilmektedir.

Tip II semptomatik MI ama asemptomatik iskemi atakları oluyor.Semptom yokluğu nedeni ile iskemi gözden kaçabilir.Holter moniterizasyonu veya pozitif stress testi ile tanı konur.Ağrı eşiği değişkendir.

Tip IIIsessiz iskemili hastaların büyük kısmı bu şekildedir.Koroner kalp hastalığı bilinir semptomatik ve asemptomatik iskemiye sahiptir.Kronik gögüs agrısı olanların %20-40 ında sessiz iskemi vardırİskemik atakların %75 sessiz ve sadece %25 semptomatiktir.
 

Etiketler

Sessiz kalp krizi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı, 2013 yulında ise Profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.