Ses kısıklığı - disfoni

Ses kısıklığı - disfoni
Ses kısıklığı, genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olduğu düşünülür, ancak her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı denir. Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğine ses kısıklığı denir. Sesin ana mekanizması olan ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir oluşum, hastalık ya da problem ses kısıklığına yol açabilir. Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklar arasında;

-Larenjit (Gırtlak iltihabı)
-Sesin yanlış kullanımı
-Ses tellerinde oluşan ve Reinke adı verilen ödem
-Ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler
-Akciğer hastalıkları
-Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci
-Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı
-Mideden yukarı doğru yemek borusuna asit kaçağının olması (reflü)
-Gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri
-Ses telleri çevresine gelen darbeler
-Psikolojik sebepler
-Şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telinide tutan hastalıklar sayılabilir.

Ses kısıklığı iki haftadan uzun sürerse ve belirli bir nedeni yoksa bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir. Ses kısıklığı ile beraber nefes alma zorluğu, Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması, ağızdan kan gelmesi, birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik, yutma zorluğu veya boyunda kitle (şişlik) gibi şikayetlerde varsa KBB uzmanına başvurmak gerekir.

Poliklinik şartlarında ses teli muayenesi ya larinks aynası denen ayna ile ya da endoskop adı verilen görüntülü yöntemle yapılır. Ses kısıklığı sebebinin anlaşılmasında en önemli kısım hastanın muayemesidir. Muayene sırasında genellikle sebep hakkında bir fikir edinilir. Yapılacak tetkiklerde genellikle bu fikire göre seçilir. Larenjit (ses teli bölgesi iltihabı), nodül, polip, kist gibi hastalıklarda teşhis muayene ile konduğu için genel olarak tetkik yapmak gerekmez. 

Ses kısıklığı için yapılabilecek tetkikler arasında şunlar sayılabilir:

-Akciğer grafisi
-Paranazal Sinüs filmleri
-Alerji testleri
-Şeker hastalığı, tüberküloz gibi hastalıkların araştırılması
-Gırtlak bölgesinin bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonansla incelenmesi
-Tümör görülürse biopsi alıp patolojide incelenmesi
-Ses teli sinirinin felcinde beyinle ilgili filmler

Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığı yapan hastalığa göre değişir. ses teli iltihabı genel olarak ilaç ile tedavi edilir. Ses teli felçleri bazen tümör gibi hastalıklara bazende guatr ameliyatlarına bağlı olmaktadır. Mideden yemekborusuna asit kaçağı (reflü hastalığı) olan vakalarda, hem ilaç tedavisi hemde hastanın alacağı bazı önlemler vardır.

Ses kısıklığının olmaması veya olursa da kolay iyileşmesi için hastanın dikkat edeceği önlemler vardır. Bunlara arasında şunlar sayılabilir:

-Sigara ve alkol kullanılmaması. 
-Sesin doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla, yapmadan, kullanılması.
-Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşulması
-Bol su içilmesi. Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılması. 
-Mideden asit kaçağın olan hastalar için akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol alınmaması, Mideyi dolduracak kadar yemek yenmemesi, Yemek yiyip hemen yatılmaması, 
-Yüksek yastıkta yatılması. 
-Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olması. 
-Sürekli ve şiddetli öksürükten kaçınılması bu ses tellerinin tahrişine ve şişmesine neden olur.

Ses kısıklığı yapan hastalıklardan bazıları ameliyatla tedavi edilirler. Nodül, polip ve kistler, ses terapisi ile düzelmemiş ise veya boyutları büyükse ameliyatla alınabilirler.

Tümörler hemen hemen daima ameliyatla tedavi edilirler. Ses teli sinirlerinin felcinde de konuşmayı daha iyi hale getirmek için bazen ameliyatlar yapılmaktadır.
 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selçuk Onart

Prof. Dr. Selçuk Onart, 12 Temmuz 1945'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1975 ile 1978 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi KBB anabilim dalında tamamlamıştır.1982 yılında üniversite Doçenti, 1988 yılında Profesör unvanlarını almıştır. Prof. Dr. Onart'ın mesleki ilgi alanları arasında Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları bulunmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası kuruluşun üyesi olan Prof. Dr. Onart'ın çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını bulunmaktadır. Prof. Dr. Onart, Bursa Lions Kulubü üyesidir; İngilizce bilmektedir; evlidir; hobileri arasında su sporları, klasik müzik ve güzel sanatlar yer almaktadır.                    ...

Etiketler
Ses terapisi
Prof. Dr. Selçuk Onart
Prof. Dr. Selçuk Onart
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube