Ses kalınlaştırma nedir?

Ses kalınlaştırma nedir?

Ses estetiği kavramı içerisinde bazı olgular için sesin kalınlaştırılması sosyal iletişim ve toplum içerisindeki algı açısından son derece etkili ve faydalı olmaktadır. Ses kalınlaştırması uygulamaları genellikle erkekler için söz konusudur.  

Bu kapsamda en sıklıkla karşılaştığımız hasta grubunu ergenlik döneminde seste kalınlaşma yönünde olması gereken değişimin izlenmediği puberfoni olguları oluşturmaktadır. Çocukluk çağındaki sesimiz normalde ergenliğe geçişle birlikte kalınlaşır. Fakat bazen bu olması gereken kalınlaşma ortaya çıkmaz ve ses ince olarak kalmaya devam eder. Bu durum da doğal olarak bireyin toplum içerisinde yanlış anlaşılmasına ve sosyal izolasyona yol açabilmektedir. Ses terapisi çalışmaları ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilen bu hasta grubu için uygulanacak birtakım cerrahi girişimlerle seste etkili ve kalıcı bir kalınlaşma elde etmek mümkündür.  

Ses tellerinde yapısal olarak bozukluk olan yada daha önce ses tellerinden geçirdiği birtakım ameliyatlar sonucunda komplikasyon olarak sesi ince çıkmaya başlayan bir grup hasta açısından da ince ses problem olmaktadır. Bu tür olgularda da ses kalınlaştırma ameliyatları oldukça yüz güldürücüdür.

İnce sesli olmak iş hayatında da özellikle otorite ve etkililik anlamında birtakım problemlere yol açabilmektedir. Sosyal iletişimin üst düzeyde olduğu meslek gruplarında, yöneticilerde, otoritenin ön planda olduğu mesleklerde bu husus daha da önemli hale gelmektedir. Bu tür durumlar için de seste kalınlaşma son derece önemli olup yapılacak basit birtakım cerrahi girişimlerle oldukça etkili sonuçlar almak mümkündür.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Birkent

Doç. Dr. Hakan BİRKENT, 1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. 1990 Yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne başladığı tıp eğitimini 1996 yılında Jandarma Tabip Teymen olarak başarıyla tamamlamıştır.  1997-1999 yılları arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı’nda görev yaptıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kulak, Burun, Boğaz, Hastalıkları Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2002 yılında bu eğitimi tamamlayarak Ankara Jandarma Hastanesi’ne tayin olmuştur.  2005 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kulak, Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda ''Yardımcı Doçent Doktor unvanı ile görev yapmaya başlamış ve 2007-2008 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Seattle şehrinde Washington Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Larengoloji Bölümünde “Ses ve yutma bozukluklarında tanı ve tedavi yöntemleri” konusunda ...

Etiketler
Ses
Prof. Dr. Hakan Birkent
Prof. Dr. Hakan Birkent
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube