Doktorsitesi.com

SERTLEŞMEDE YENİ TEDAVİLER

Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
27 Mayıs 2016463 görüntülenme
Randevu Al
SERTLEŞMEDE YENİ TEDAVİLER

EREKTİL DİSFONKSİYON (ED)

Erkeğin cinsel "iktidarını" kaybetmesi sadece cinsel organının sertleşmemesini değil, bunun yanında erken boşalma sonucu eşini tatmin edememesi veya stresli yaşamı yüzünden isteğini kaybetmesi gibi farklı nedenlere de bağlı olabilecek karmaşık bir ikili ilişki sorununa işaret etmekte. Bu yüzden "memnun edici seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak ve devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik" tanımlanabilecek bu durumu "sertleşme bozukluğu" veya "erektil disfonksiyon" olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.

40 yaş üstü erkeklerin %33’ü ve boşanmaların ise yaklaşık % 60’ı  sertleşme bozukluklarından kaynaklanıyor! Türkiye’de oldukça yaygın olan erektil disfonksiyon, başlı başına bir sağlık sorunu olduğu gibi, erken dönemde kalp-damar hastalıklarının habercisi de olabiliyor. Buna karşın erkeklerin doktora başvurmaktan kaçındığı sağlık problemlerinin de başında geliyor.  Nedenleri incelendiğinde ise; %40 oranında damarsal hastalıklar ve %30 oranında şeker hastalığı ilk iki sırada yer alıyor. 

ED rahatsızlığının sebepleri neler?

ED sorununun sebepleri organik, psikolojik ve her ikisinin de birlikte görüldüğü mixed olgular olmak üzere üçe ayrılır. Altta yatan organik nedenler çoğunlukla vasküler sorunlar ve nörolojik, hormonal, anatomik sebeplerden bir veya birkaçının birlikte görüldüğü durumlardır. Aslında bu patolojilere yol açabilecek somut hastalıkları irdelemek gerek. Özellikle diyabet yani şeker hastalığı ve hipertansiyon ED’ye yol açan en önemli hastalıklar. Hipertansiyon ve benzeri damar hastalıkları, koroner hastalıklar da sistemik olarak damar yapısını bozması, daralmalara yol açması sebebiyle ED nedeni. Multipl skleroz, behçet hastalığı, parkinson, omurilik yaralanmaları gibi bazı nörolojik hastalıklar da sinir ileti sistemindeki tahribatlar nedeniyle ED nedenlerinden. Bunların yanı sıra: özellikle prostat, mesane ve rektum kanseri ameliyatları gibi bazı radikal cerrahilerin de ameliyat sonrasında ED’ye yol açma riski yüksek.

Yaşlanma sürecinde bazı hormonal değişimler ve yetersizlikler de ED nedeni olabiliyor. Hareketsiz, spordan uzak yaşam tarzı, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, aşırı alkol tüketimi, uyku düzensizlikleri, yoğun stres ve partnerden kaynaklanan sorunlar da ED’ye yol açabiliyor.

Son yıllarda tedavideki gelişmeler nelerdir?

Erektil Disfonksiyon başka hastalıkların sonucu olan tedavisi mümkün bir durum. Tedavi şu basamaklarda uygulanıyor;
Ağız yoluyla alınan ilaçlar: Bu ilaçlar fosfodiesteraz tip 5 inhibitörü olarak bilinen ilaçlar. Sildenafil, tadalafil, vardenafil bu ilaçların en bilinenleri. Bu ilaçların ilk seçenek olarak kullanılmasıyla sorun halledilirse bu şekilde tedavi sürdürülür. İlaçların altta yatan hastalıkların olumsuz etkilerini düzeltme etkisi yok, ancak sertleşme sağlamada, semptomu gidermede gerçek ve tıbbi etkinlik ve güvenilirlikleri kanıtlanmıştır. Bu  ilaçların kullanımında hayati risk olduğu fısıltısı kesinlikle yanlış. Sadece nitrat içeren ilaçları kullananlarda gerçekten risk oluşturduğundan bu hastalara kesinlikle önerilmez. Kalp hastaları, kardiyologlarının kontrolü ve onayıyla bu ilaçları güvenle kullanabilirler.
Penise yapılan enjeksiyonlar: Şeker hastalarının kendilerine insülin yapmaları gibi her cinsel ilişki öncesi penise yapılan bazı enjeksiyonlarla sertleşme sağlanabilir.
Vakum cihazları: Bu cihazlar Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa’da kullanılan cihazlardır ama bizim gibi Akdeniz ülkesi insanları bu yöntemi pek benimsememiştir.

ED 1000 tedavisi: Düşük yoğunluklu ses dalgaları ile peniste yeni damar oluşumu sağlayarak damarsal nedenli sertleşme bozukluklarını kalıcı olarak tedavi etmektedir. Kliniğimizde de bu uygulama bulunmaktadır.

Penil protezler: En radikal ve kesin cerrahi tedavi halk arasında mutluluk çubuğu denilen penis protezleri. Penis protezi ameliyatlarıyla ED sorunu olan insanlar 20’Ii yaşlarındaki cinsel performanslarına dönerler. Bizde bu ameliyatları uyguluyoruz. Hasta ve partner memnuniyeti % 90ın üzerinde bir oranda gerçekleşiyor.

Etiketler

Erektil disfonksyonErektil disfonksiyon tedavisi ameliyatıErektil disfonksiyon medikal tedavisiİktidarsızlıkta şok dalga tedavisi nasıldırİktidarsızlıkda edswt tedavisi ne kadar etkilidirErektil (sertleşme) bozuklukİktidarsizlikSertleşmede yeni tedaviler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır