Serebral palsi tedavisinde botulinum toksini uygulaması

Serebral palsi tedavisinde botulinum toksini  uygulaması

Serebral Palsi (SP) gelişimini tamamlamamış beynin ilerleyici olmayan hasara bağlı hareket ve duruş bozukluğudur. Çocukluk çağının en sık görülen özürlülük nedenlerinden biridir. Doğumdan itibaren rehabilitasyonu oldukça zorlu ve yoğun bir çabayı gerektirir.Hareket bozukluklarının yanı sıra serebral disfonksiyonlara bağlı olarak yutma güçlüğünden kognitif ve iletişim sorunlarına kadar geniş bir spektrumda hastayı etkileyebilir.

Serebral Palside Tedavi Yöntemleri

1) Medikal tedavi: Beslenmeyi düzenlemek

Nöbetleri durdurmak

Genel sağlık önlemleri (aşılama)

Spastisite ve hareket bozukluğunu azaltmak

Oral medikasyonlar

İntratekal medikasyonlar

Kemonöroliz (fenol,botulinum toksini)

2) Psikolojik tedavi

3) Özel eğitim

4) Fizyoterapi

5) İş-uğraşı terapisi

6) Ortezler

7) Ortopedik tedavi

Düzeltici alçılama

Cerrahi Tedavi

8) Nöroşirurjik girişimler

Talamotomi

Derin beyin stimulasyonu

Selektif dorsal rizotomi

9) Elektrostimulasyon

Fonksiyonel elektrik stimulasyon yöntemleri

Repetatif manyetik stimulasyon

Spastisite motor yetersizliğe en sık sebep olan antitedir. Spastisite tedavisinde uygulanan klasik fizyoterapi seçeneklerine ilaveten oral antispastik ajanlar (dantrolen, baklofen, diazepam), kimyasal nöroliz (fenol, alkol), ablatif cerrahi giriflimler ( selektif dorsal rizotomi) kullanılmaktadır . Ancak son yıllarda spastik kaslara uygulanan botulinum toksin tip-A (BTX-A) enjeksiyonları, spastisite tedavisinde klasik metotların etkinliğini artıran ve tedavi seçeneklerini çeşitlendiren yararlı bir yardımcı tedavi seçeneği olarak tanımlanmaktadır. BTX-A temelde bir kemodenervasyon yöntemidir ve nöromüsküler bileşkede sinyal iletimini presinaptik aralığa asetil kolin veziküllerinin salınmasını engellemek suretiyle bloke eder . Doğru enjeksiyon ile spastik kaslarda bir relaksasyon sağlayabilir. Mutlaka konservatif veya cerrahi prosedürlerle kombine edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır .

Botiulinum toksin A kas içine zerk edildiğinde hedef kası (agonist) nöromüsküler blokaj yaparak zayıflatır. Zayıflayan kasa karşı antagonist kasların çalıştırılarak kuvvetlenmesine olanak verir. Spastik agonist kası zayıflattığı için kas dengesinin oluşmasını sağlar.

Botilinium toksininin etkisi geri dönüşlüdür ve yaklaşık 3-4 ay sonra yeni sinaptik terminallerin oluşumu ile ortadan kalkar. Uygulama sonrasi etkisi 48-72 saat sonra açığa çıkar. Uygulama dozajı, kasın büyüklüğü, fizyoterapi ve ortezler ile uygulamanın desteklenmesi genel olarak etki süresini belirleyen faktörlerdir.

Botox Uygulamasının Avantajları nelerdir?

Hastaya poliklinikte, sedasyon yapmadan, immobilizasyona gerek olmadan, sadece hedef kasa uygulanabilir olması ve geri dönüşü olmasıdır.

Botox Uygulamasının Dezavantajları nelerdir?

İlacın belirli süreli etkili olmasıdır. Bu süre sonunda hastanın eski haline dönmesidir. Ancak ilacın etki süresince çocuklara düzenli fizyoterapi uygulanması kazanımı arttırabilir.

Yaygın spastisitede kullanılamaması

Doza ve Tekrarlı Uygulamalara Bağlı Antikor Oluşumu

Pahalı olması dezavantajlarıdır.

Botox Uygulamasının Kontrendikasyonlar ise

Sabit kontraktür,

Botulinum toksin A’ya karşı antikor gelişmiş olmasi,

Müsküler distrofi olmasıdır.

Aminoglikozİd (antibiyotik) kullanan hastalarda, ileri atetoid olgularda, yakın geçmişte fenol ya da alkol enjeksiyonu yapılmış olgularda dikkatli kullanılmalıdır.

Bu makale 19 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli

Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli, 27 Temmuz 1982 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2008 - 2012 yılları arasında Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında aynı hastane de 2018 aralık ayına kadar görevine devam etmiştir.

Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli, mesleki çalışmalarına şu an Özel Üro Fiz Fizik Tedavi Merkezin'de devam etmektedir.

Etiketler
Botox uygulaması
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube