Septum deviasyonu nedir, neden oluşur ?

Septum deviasyonu nedir, neden oluşur ?

Burnumuz yüzümüzün tam ortasında bir organ olup, esasen ona bağlı bulunan sinüsler, östachi borusu ve burun etleri ile sağ ve sol yarım olarak 2 eş parçaya bölünmüştür. Bu sağ ve sol tarafı birbirinden ayıran duvara nasal septum – burun bölmesi adı verilir. Burun bölmesinin uç tarafı kıkırdak burun gerisindeki tarafı ise kemik olmak üzere 2 komponentten oluşur.

Küçük yaşlarda alınan yüz ve kafa travmaları, kıkırdağın aşırı büyümesi, burnun altındaki ağız tavanının kubbe şeklinde yukarıya yükselerek büyümesi (Özellikle yaşamın ilk 1 ve 2 yaşlarındaki alerjik sinüzitler ve geniz eti büyüklüğü nedeniyle burun solunumu yapamayan bebeklerde sık rastlanır ) ve burun boşluğunu daralttığı durumlarda burun bölmesi kıkırdağı sağa veya sola doğru eğrilerek solunum yollarıını kapatır. Bu patolojiye NASAL SEPTUM DEVİASYONU adı verilir. Bu durum burun etlerinin ve sinüslerin sağlığını da çok olumsuz olarak etkiler.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Önder Akdeniz

Op. Dr. Önder AKDENİZ, 1972 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara’da bitirmiştir. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1996-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümünde gözlemci olarak çalışan Op. Dr. Önder AKDENİZ, 2001-2002 yılları arasında Universal Hospital Alman Hastanesi'nde, 2002-2014 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital devam eden Op. Dr. Önder AKDENİZ'in başlıca ilgi alanları; Burun Estetiği ve Cerrahisi, Septoplasti Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Endonazal Endosko ...

Etiketler
Septum deviasyonu neden oluşur
Op. Dr. Önder Akdeniz
Op. Dr. Önder Akdeniz
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube