Selim (iyi huylu,kanser dışı) karaciğer kitleleri

Selim (iyi huylu,kanser dışı) karaciğer kitleleri

Hemanjiyom karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörü olup %2-7 oranında rastlanır. Bu tümörler çoğunlukla 5 cm’ den küçüktür. Daha çok tesadüfen keşfedilir. Özellikle 5 cm’den büyük olan hemanjiyomlarda karnın üst bölümünde şiddetli olmayan ağrı dolgunluk ve kitle hissi gibi şikayetler olabilir, ancak semptom veren vakaların sayısı azdır. Hemanjiyom çoğunlukla tektir, çok sayıda da olabilirler. Daha çok kadınlarda görülürler. Bu durum hemanjiyom’ un östrojenle bir ilişki olduğunu düşündürür. Gebelik sırasında ve dışardan östrojen uygulaması ile büyüdükleri belirtilmiştir. Doğal Seyir Uzun süre izlenen vakalarda, hemanjiyomların çoğunlukla aynı boyutlarda kaldığı, bazılarının ise yavaş yavaş büyüme gösterdikleri gözlemlenmiştir. Sıklıkla akla gelmesine rağmen hemanjiyomların rüptürü çok nadir bir olaydır, ancak rüptür olan vakalarda mortalite yüksektir. Semptomların ani ortaya çıkışı, karında büyüyen kitle ile birlikte ciddi ağrı, rüptür tehdidini akla getirmelidir.

TEŞHİS

Tanı Günümüzde görüntüleme tekniklerinin gelişmesi ile vakaların büyük çoğunluğunda kesin tanı mümkün olabilmektedir. USG, BT, MR kullanılmaktadır.

TEDAVİ

Karaciğerin kavernöz hemanjiyomları eğer semptom vermiyorlarsa, büyük de olsalar ameliyat edilmemeli, izlemeye alınmalıdır. Cerrahi endikasyon koyulan hastalarda aşağıda sıralanan cerrahi girişimlerden biri uygulanabilir.

1-karaciğer rezeksiyonu,

2-hemanjiyomun enükleasyonu,

3-karaciğer tranplantasyonu

 En çok tercih edilen girişimler, rezeksiyon ve enüklasyondur.

FOKAL NODÜLLER HİPERPLAZİ

Fokal nodüller hiperplazi (FNH), karciğerin kavernöz hemanjiyomdan sonra ikinci sıklıkta rastlanan tümörüdür. Daha çok 20-50 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Erkek/kadın oranı 1/2 dir. Oral kontraseptif ve steroid kullanımı ile ilgisiz gibi gözükmesine rağmen kadın hastaların yarısında oral kontraseptif kullanımı öyküsü mevcuttur.

TANI

Hastaların % 90 semptomsuzdur. Vakaların çoğunda (FNH) düşündüren lezyon başka bir amaçla yapılan cerrahi girişim sırasında yada görüntüleme yöntemleri ile tesadüfen saptanır. % 85’ inde özellik göstermez, tanıya yardımcı labaratuvar testi yoktur. FNH Malign değişim gösterebilen lezyon değildir, nadiren büyür ve daha nadir olarak kanama ve nekroz gösterir. Hastaların % 90 ‘ nında lezyon tektir. Kesin olmamasına rağmen kronik karaciğer hastalığı olmayan karciğerinde kitle saptanan hastalarda FNH’1 düşünmek gerekir.

TEDAVİ

Tedavi yalnız semptomatik hastalarda ve hepatoseselüler kanserde ayırıcı tanısı yapılamayanlarda cerrahi rezeksiyondur, rezeksiyon sonrası mortalite ve morbidite’ si oldukça düşüktür.

HEPATOSELÜLER ADENOMA(HA)

Daha çok doğurgan yaşlarda uzun süre oral konraseptif kullanmış olan kadınlarda görülür. Daha çok soliterdir (tek). Bazen multipte (birden fazla) olabilir. Vakaların % 75 ‘ inde tümör çapının 10 cm’ den büyük olduğu görülür. Çoğunlukla bir kapsülü vardır.

TEŞHİS

Hepatik Adenom genellikle üç klinik tabloyla ortaya çıkar.

1)-Kanamaya bağlı akut karın tablosu

2- Sağ üst kadran ağrısı

3- Karında palpabl kitle

Kanama sıklığı % 40’ tır. En sık şikayet sağ üst kadran ağrısıdır. Kanama ciddi bir komplikasyondur, hastanın ölümüne neden olabilir. Adenomlarda malign değişimi olabilir, o yüzden yakın takip altında tutulmalı, şüpheli durumlarda ameliyat edilmelidir.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Adenom
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube