Şeker hastası olanlar, görmede hiçbir şikayetlerinin oluşmasını beklemeden göz muayenesi olması gerekir. Diyabet hastasının kan şekerinin kontrolsüz seyretmesi,görme yeteneğinde de geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturabiliyor.
SORU: Şeker hastalığı gözleri nasıl etkiliyor?
CEVAP: Şeker hastalığı, gözün ön ve arka yapılarının tamamını etkileyebiliyor. Bu etkilenme, numara değişikliğinden başlar, katarakt oluşumuna, gözün arkasında kanamalar ve tıkanıklıklar meydana gelmesine sebeb olabilir. Şekerin mutlaka dikkate alınması gerekir. Çünkü ilerleyen zamanlarda gözde kalıcı görme kayıplarına, körlüğe kadar giden süreçler meydana getirebilir.
SORU:-Şeker hastaları göz muayenesi için görme şikayetleri yaşamayı beklemeli mi?
CEVAP: Beklememelidir. Şeker hastalığı teşhisi konulduktan hemen sonra hastaların dahiliye doktorları tarafından bilgilendirilip muhakkak bir göz doktoru tarafından görülmesini gerekir.
SORU:-Düzenli takip mi öneriyormunuz?
CEVAP: Herhangi bir problemi olmasa dahi 6 ayda bir düzenli takip öneriyoruz.Dahiliye doktoru, göz doktoruna başvurmalarını bir kez söyler, ondan sonrası hastanın kendisine aittir.
SORU:-Şeker hastalarının göz muayenesi nasıl yapılıyor?
CEVAP: Damlalı muayene yapılıyor. Yani yapılan, bir gözlük muayenesi değil. Tabii ki beraberinde gözlük muayenesi yapılacaktır ama damlalı muayene bizim için çok önemli. Damlalı muayene için de hastalarımızdan istediğimiz bazı şartlar var. Örneğin araçla gelmesinler muayeneye. Bu önemli bir ayrıntı, çünkü damlalı muayeneden sonra birkaç saat araç kullanamazlar. Hastalarımız yalnız gelmemelerini öneriyoruz. İşlem yaklaşık 45 dakika sürer. Çünkü damlayı damlattıktan sonra bekleme süresi var. Özel bir muayene şekli değil ancak sonrasında araç kullanımında sıkıntı ve yakın okumada problem olabiliyor. Örneğin çalışan hastalarımız, sabahtan muayeneye geldiklerinde öğleden sonra birkaç saat çalışma güçlüğü çekebilirler. Bundan korkmasınlar, bu damlanın geçici etkisidir.
SORU:-Şeker kaçı geçtiğinde göz için bir tehdit oluşturur?
CEVAP: Şeker hastalığı tanısı konduktan sonra gözümüzün tehdit altında olduğu bilmek zorundayız.