Şeker hastalığı ameliyatının en önemli avantajları

Şeker hastalığı ameliyatının en önemli avantajları

Şeker hastalığı ameliyatı diyabet hastalarının sağlıklarına geri dönebilmesi için en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Genellikle obezite cerrahisinin ardından da sağlıklarına kavuşan hastalar şeker hastalığı ameliyatı ile eski günlerine geri dönebilmektedir.

Şeker hastası olan kişilerin beslenme düzenlerine uymaları ve kendilerine verilen diyet programlarını devam ettirmelidir. Ancak çoğu şeker hastası kendileri için hazırlanan diyet programına uzun vadede devam edememektedir. Bu da hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu gibi durumlarda şeker hastalığı ameliyatı doğru bir tercihtir.

Şeker hastalığı ameliyatının birçok avantajı bulunmaktadır. Bununla beraber çoğu zaman şeker hastalığı ameliyatı ile obezite ameliyatı karıştırılmaktadır. Ancak her iki operasyon birbirinden ayrıdır. Şeker hastalığı ameliyatında esas olan bağırsaklarda emilim bozukluğu oluşmamasıdır. Ameliyatın ardından hastalar  yıl içinde diyabet ilaçlarına gerek olmadan diyetlerini devam ettirerek sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatının en önemli avantajları şunlardır;

Kalori kısıtlamasının yapıldığı şeker hastalığı ameliyatının ardından hastalar kısa bir sürede normal kilolarına geri dönerler. Kilo kaybının insülin baskınlığını azaltması nedeniyle kilo vermek kolaylaşır. Normal kiloda olan şeker hastalarının ameliyatın ardından kilo vermeleri hedeflenmez.

Şeker hastalığı ameliyatından sonra hastaların damar duvarlarındaki daralmalarda değişimler görülür. Şeker hastalığı damarların daralmasına neden olarak birçok organda kan akışının azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum ise birçok ek hastalığın ortaya çıkmasını sağlar. Şeker hastalığı ameliyatı ile damarlardaki tahribat en aza indirgenerek bu hastalıklar engellenmektedir.

Şeker hastalarının yükselen kan şekeri düzeyleri böbrek ve göz gibi birçok organın işlevinin bozulmasına neden olur. Bu durumda hasta görme kayıpları yaşayabilir ya da böbrek yetmezliği ile baş etmek zorunda kalabilir. Ancak şeker hastalığı ameliyatının ardından kan şekeri düzeylerinde dalgalanmalar oluşmadığı için hasta bu hastalıklara karşı da korunmuş olur. 

Bu makale 17 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gürdal Ören

Op. Dr. Gürdal ÖREN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır.

2015 yılına kadar İstanbul’da çeşitli özel hastanelerde Genel Cerrah ve Başhekim olarak görev almıştır. 2015 yılından itibaren tamamen Obezite ve Metabolik Cerrahiye yönelen Gürdal Ören 900’den fazla başarılı obezite cerrahisi gerçekleştirmiştir. Türk Cerrahi, Türk Laparoskopik Cerrahi, Obezite ve Metabolik Cerrahi, IFSO(Uluslararası Obezite ve Metabolik Cerrahi Federasyonu) derneklerine üyeliği bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Özel Derindere Hastanesi’nde devam etmektedir.

Etiketler
Şeker hastalığı ameliyatı
Op. Dr. Gürdal Ören
Op. Dr. Gürdal Ören
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube