Sedef hastalığı (psoriasis) nedir?

Sedef hastalığı (psoriasis) nedir?

Sedef hastalığı olarak bilinen psoriasis, kronik seyirli ve tedavisi olmayan bir hastalıktır ve tüm dünyada yaklaşık %1-3 oranında görülür.

Sıklıkla otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabilir. Vakaların %30’unda aile öyküsü vardır. Sedef hastalığında derideki hücreler tarafından çeşitli antijenler oluşur. Bu antijenler bağışıklık sistemini aktive olmasında rol oynar. Aktif bağışıklık hücreleri tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna neden olur.

Dolayısıyla sedef hastalığı, vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği bir hastalıktır. Bu tarz rahatsızlıklar otoimmün hastalık olarak sınıflandırılır.

Bu makale 6 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Erkan Yula

Doç.Dr. Erkan Yula, Temel Tıp Eğitimini 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır, 2005-2009 yıllarında Tıbbi Mikrobiyoloji ihtisası, ileri moleküler mikrobiyoloji eğitimleri ve immünoloji eğitimi (2016) aldı. Çeşitli kurumlarında zorunlu aile hekimliği, klinik mikrobiyoloji ve kan bankacılığı hizmetleri; Çeşitli Devlet Üniversitelerinde Yrd. Doçent ve Doçent ünvanlıyla akademik çalışmalarda bulundu ve alanında lisans düzeyinde İngilizce ve Türkçe dersler vermiştir. Doç.Dr. Erkan Yula, bu süre zarfında ve sonrasında birçok akademik kitapta bölüm yazarlığı, sözlü bildiri ödülleri, Ar-Ge projeleri, 200’ün üzerinde uluslararası ve ulusal araştırma, makale, sözel ve yazılı sunumlar yayınladı ve “Journal of Immunology and Clinical Microbiology” adlı uluslararası akademik bir dergiyi kurarak ülkemize kazandırmıştır. ...

Etiketler
Sedef hastalığı nedir
Doç. Dr. Erkan Yula
Doç. Dr. Erkan Yula
İstanbul - Bütüncül Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube