Sedasyon / genel anestezi ile diş tedavisi

Sedasyon / genel anestezi ile diş tedavisi

Lokal anestezi ile yapılabilecek işlemlerde hastanın konforu ve işlemi daha rahat tolere etmesini sağlamak için anestezi doktoru tarafından uygulanan ve hastayı sakinleştiren bir destek yöntemidir.. Sedasyon hastayı rahatlatmak amacıyla ilaç uygulanmasıdır. Özellikle çocuk hastalarda sıklıkla kullanılır. Bir çocuğa sedasyon uygulandığında yapılacak tıbbi işlemi daha iyi tolere edecek ve büyük olasılıkla işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamayacaktır. Yapılacak işlem ağrılı bir işlemse ağrı kesici ilaçlar da sedasyon sırasında kullanılabilir. Sedasyon düzeyine bağlı olarak bilinç açık kalıp sözlü iletişim sağlanabileceği (bilinçli sedasyon) gibi daha derin uyku durumunda kalması da mümkün olabilir. Her iki durumda da sedasyon sırasında hastanın kendi solunumu korunur.

~SEDASYON VE GENEL ANESTEZİNİN FARKI NEDİR?

 Sedasyon genel anesteziden farklı bir yöntemdir.Genel anestezide (narkoz) hasta hiçbir uyarana cevap veremeyecek kadar derin uykudadır. Ayrıca genel anestezi sırasında solunum baskılandığı için solunum desteği gerekir. Sedasyon sırasında ise hasta sedasyonun düzeyine göre sözlü komutlara veya tekrarlayan uyaranlara cevap verebilir ve kendi kendine solunum yapabilir (solunum baskılanmaz).

~GENEL ANESTEZİ (NARKOZ) NEDİR?

Bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldıran derin bir uyku halidir.Genel anestezi öncesinde size rahatlatıcı bir ilaç verilebilir. Ameliyat odasında elinizin üzerinden veya kolunuzdan serum takılarak hızlı etki gösteren bir anestezi ilacı verilir. Yapılacak işlemin süresine bağlı olarak eklenen anestezik gazlar ve uyuşturucu ilaçlarla anestezi devam ettirilir.Ameliyat süresince solunumun desteklenmesi gerekir. Bu amaçla gırtlak üzerine yerleştirilen soluma maskesi (LMA) veya soluk borusuna yerleştirilen soluma borusu (ETT) ile sürekli olarak oksijen ve anestezik gazlar uygulanır. İşlem sona erdiğinde anestezik gaz ve ialçların kesilmesiyle uyanırsınız. Uyanırken sizden ağzınızdaki tükrüğü yutmanız ve derin nefes almanız istenir. İşlem sonrası ortaya çıkabilecek ağrı, bulantı/kusma gibi istenmeyen etkileri gidermek için gerekli önlemler anestezi doktorunuz tarafından alınır. Anestezi sırasında ve sonrasında uyanana kadar vücudun önemli organ fonksiyonları (nabız, kan basıncı, solunum, oksijenlenme) monitörlerde sürekli izlenir.

Günümüzde Dental Fobi birçok hastayı etkileyen ve tedavilerini ertelemelerine sebep olan bir durumdur. Sedasyon ve Genel Anestezi uygulamaları ile yapılan dental tedavilerde hastalar uyku halinde olmakta ve herhangi birşey hissetmemektedir. Fobi dışında Öğürme Refleksi veya dental tedavinin yapılmasını engelleyen herhangi başka bir durum varlığında da sedasyon ve genel anestezi ile tedaviler yapılabilmekte ve hastaların dental ihtiyaçları karşılanabilmektedir.

Bu makale 29 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Gökay Tekçam

Dt.Gökay Tekçam, 11 Ekim 1992 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi Unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Dentanest Diş Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş tedavisi
Dt. Gökay Tekçam
Dt. Gökay Tekçam
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube