Screening of coronary artery anomalies in 11,707 patients reveals that the radial approach is safe for cannulating coronary anomalies K. Özbek, H. Katlandur, A. Keser, Ş. Ulucan, H. Özdil, M.S. Ülgen

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir
Koroner Arter Anomalilerinde Transradyal ve Transfemoral Yaklaşımın Karşılaştırılması
Bu bilimsel çalışma, koroner arter anomalilerinin (KAA) teşhisinde transradyal yaklaşımın (TRA) etkinliğini; kateter kullanımı, elde edilen görüntü sayısı ve floroskopi süresi gibi kritik parametreler üzerinden değerlendirmektedir. Araştırma, invaziv kardiyolojide transradyal erişimin tanısal gücünü ve operasyonel verimliliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Araştırma Yöntemi ve Hasta Popülasyonu
Çalışma kapsamında, Ocak 2009 ile Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplam 11.707 koroner anjiyografi raporu titizlikle incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, koroner arter anomalisi saptanan 179 hasta analiz grubuna dahil edilmiştir. Hastaların erişim bölgeleri; kullanılan kateter sayısı, çekilen görüntü sayısı ve ihtiyaç duyulan floroskopi süresi gibi anjiyografik verilerle karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
Anjiyografi Bulguları ve İstatistiksel Sonuçlar
Yapılan anjiyografiler sonucunda koroner arter anomalisi görülme sıklığı %0,015 olarak belirlenmiştir. Anomalilerin saptandığı hastaların dağılımı ve teknik veriler şu şekildedir:
- Erişim Yolu Dağılımı: Koroner anomaliler 133 hastada transradyal erişim (TRA), 46 hastada ise transfemoral erişim (TFA) yoluyla tespit edilmiştir.
- En Sık Rastlanan Anomali: Sol sinüs Valsalva'dan köken alan sağ koroner arter anomalisi, 71 hasta (%39,2) ile en yaygın tip olarak kaydedilmiştir.
- Operasyonel Parametreler: Floroskopi süreleri ve kullanılan kateter sayıları açısından TRA ve TFA grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (sırasıyla p = 0.887 ve 0.302).
Teknik Parametrelerin Karşılaştırmalı Tablosu
| Parametre | Transradyal Erişim (TRA) | Transfemoral Erişim (TFA) | P Değeri |
|---|---|---|---|
| Hasta Sayısı | 133 | 46 | - |
| Floroskopi Süresi | Benzer | Benzer | 0.887 |
| Kateter Sayısı | Benzer | Benzer | 0.302 |
| Görüntü Sayısı | Daha Düşük | Daha Yüksek | 0.021 |
Sonuç ve Klinik Değerlendirme
Araştırma verileri, koroner anjiyografi sırasında elde edilen görüntü sayısının TFA grubunda daha yüksek olduğunu (p = 0.021) göstermektedir. Elde edilen tüm bulgular ışığında, transradyal yaklaşımın (TRA) konjenital koroner arter anomalilerinin kanülasyonu ve teşhisinde güvenli ve etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır.

