Sandifer sendromu nedir ?

Sandifer sendromu nedir ?

Reflü hastalığı ile ilişkili tekrarlayıcı  bir hareket bozukluğudur. Bebekte nörolojik gelişim normaldir. Yenidoğan ve süt çocuğu döneminde 20 sn soluksuz kalma, ( Apne ), boyunu sağa sola çevirme tonik vücut  katılaşması, el ve ayaklarda dönme hareketi, gözleri sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler ile kendisini belli eder. Belirtiler genellikle emme ve beslenme sonrası görülmektedir. Kusma her zaman götürmeyebilir.

Sandifer sendromu görülen bebeklerde nörolojik muayene normaldir. Bilinç değişikliği olmaz. EEG ( Beyin Grafisi ) normaldir. Sandifer sendromu klinik olarak iyi seyirlidir.

Belirtiler;

yemek borusuna mide asitinin geçmesi ve yemek borusundaki sinir uçlarının beyin sapında bulunan kalp ve damar sistemi ile ilişkili bölgeyi uyarması nedeni ile oluşmaktadır. Reflü tedavisi yanında aile rahatlatılması önemlidir.

Bu makale 24 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube