Sağlıklı yaşam için basit ve altın değerinde öneriler!!

Sağlıklı yaşam için basit ve altın değerinde öneriler!!

~~Basit  önlemlerin sağlığınıza çok büyük olumlu  katkı  sağlayacağını  daima  hatırda  tutun. Bu  basit  önlemlerin devamlılık arzetmesi de   bir  o kadar  önemlidir. Şikayet  olmasa  bile zamanında   yapılan  bazı  testlerin  çok  önemli  hastalıkların engellenmesi için  sizi  ve  doktorunuzu  harekete  geçireceğini biliniz.

Bu basit hatırlatmaları bu amaca hizmet etmesi için yapıyorum.

Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin, yeterli kan dolaşımı ve  toksik  maddelerin atılması  için  gereklidir.

Tuzu fazla tüketmeyin tansiyon yüksekliği ve erken  kalp yetmezliği için davetiye çıkarmış olursunuz.

Kırmızı eti fazla  tüketmeyin , protein  yükü nedeni ile böbreklerinize zarar vermiş olursunuz.

Şekeri ve beyaz unlu gıdaları fazla tüketmeyin şeker hastalığına davetiye çıkarmış olursunuz.

Günlük  yaşamınıza  yaşınıza  uygun egzersizleri  mutlaka koyun ; yürüme ,  yüzme  , koşma , bisiklet, salon  sporları , kondisyon merkezleri ,   taşıta  binme  oranını  azaltma, gibi.

Uyku  saatlerinizi ve  süresini mümkün  olduğu kadar değiştirmemeye  bakın. Daha  zinde hissedersiniz. Ayrıca az uyku ve periyodu değişen uykunun  Alzheimer için tetikleyici olduğu gösterildi.

Camlar  ile değil daha çok canlar ile  yüzyüze  gelmeye  çalışın  ( anne, baba, kardeş, arkadaş,   eş,   sevgili,  öğretmen, ..) 

Kan seviyesi  düşüklüğü  varsa mutlaka  sebebini  bulana ve tedavi olana  kadar  doktora  gidin.

Herşeye  rağmen  şekeriniz varsa,  diyet  ve ilaç ile  mutlaka  kontrol  altında  olmasını  sağlayın, aksi  halde uzun ve  kısa  vadede   riskler  sizi  bekliyor. Göz, kalp,   böbrek,   sinir hastalıkları   gibi

Tansiyonunuz var ise mutlaka kontrollarınızı yaptırın tansiyonunuzu  normal   sınırlarda olmasını  sağlayın   size  uygun mutlaka  uygun ilaç  vardır. Aksi  halde  erken  kalp  yetmezliği  olacak, damarlarda  kanama  ve  tıkanma  hastalıkları baş gösterecektir.

Kolesterolunuz   yüksek  ise  bana  bir şey  olmaz  demeyin  diyet  ile,  yetmez  ise  ilaç  ile  kontrol  altına  alınız. Aksihalde  damar tıkanması, felç,  karaciğer yağlanması riskleri var.

Mutlaka sigara içmeyin, içiyorsanız akciğer kontrolleri  yaptırmayı ihmal  etmeyin  ( 2-3   yıl  ara  ile  muayene  ve akciğer  grafisi  gibi )

Alkol  kullanmayın kullanıyorsanız karaciğer tetkiklerini ve karaciğer ultrasonunu ihmal etmeyin.

Hiç  şikayetiniz  olmasa  bile  55 yaş  cıvarında kolonoskopiyi  tarama amaçlı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Erkeklerin 55 yaşından sonra prostat muayenesi olmayı ve PSA testini ihmal  etmemesi  gerekir.

Kadınların  meme  muayenesi  ve  meme ultrasonu, jinekolojik  muayene, PAP smear yaptırması ihmal edilmemelidir.

İzah  edemediğiniz  kilo alma ve kilo verme durumlarında  işler  galiba  yolunda gitmiyor deyiniz ve sebebini  anlamaya  çalışınız, önlem  alınız

Anne, baba, kardeşlerde  genetik  hastalık  varsa acaba  bende de varmı  diye  tarama  testi yaptırmanız  gerekli olabilir

Hastalık / hastalıklarınız sebebi ile  kullanmakta  olduğunuz ilaçlarınızın sayısı  artmaya  başladı  ise 6,7,8, ..10  gibi  Uzman  hekiminiz  ile   bu  ilaçlarınızı   süre,    doz,  gereklilik,   yan  etki,   etkileşim  açısından  konuşunuz. Belki   bazılarını  kesmeyi   düşünebilir.

Hastalık  ilerledikten sonra  en  yeni  en güncel   en  güçlü ilaçların  bile sağlığınızı   geri getirmeyebileceğini unutmayın

Yerine  göre tıpta  her geçen  gün  kullanımı  artmakla  birlikte hiçbir  yapay  doku, organ   vücudumuzdaki   doğal  doku  ve organın  tutmaz

Organ  nakilleri hayat kurtarıcı  olabilir   ama  sizin  durumunuz  buna  uygun olmayabilir,  vaktiniz olmayabilir,  organ  bulunamayabilir.

İlaç  tedavileri  tıbbi  hizmet   sunumunun  çok  önemli bir  kısmını  oluşturmaktadır ve  çok  önemlidir.  Ama doğru ilacı/ilaçları, doğru dozlarda, doğru   sürede  kullanma imkanını bulan  ve kararlılıkla  sürdüren  hasta  sayısı sanıldığı  kadar fazla  değildir.

Çok başarılı cerrahlarımız  vardır, çok  başarılı operasyonlar  yapmaktadırlar Ama bilin ki  ameliyat  ne kadar  büyük  ise  riski de  o kadar  büyüktür.  Önemli  olan  hastalık  büyük boyutlara ulaşmadan tedavisini yada ameliyatını yaptırmaktır.

Değerli  okuyucular 30 yıllık iç hastalıkları uzmanlık deneyimim koruyucu  hekimlik  adına   bu   bilgileri   sizinle  paylaşma ihtiyacını bana  telkin  etti. Umarım faydalı olur.

Bu makale 11 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı

Prof Dr Yaşar Küçükardalı Edirne, 12.03.1963 tarihinde doğmuştur. Üniversite eğitimini GATA As.Tıp Fakültesi 1987 tarihinde alarak mezun olmuştur. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi 1990-4 arasında uzmanlığını tamamlamıştır. Uzmanlık alanı İç Hastalıklarıdır. Yan dal uzmanlık olarak yoğun bakım bölümünde devam etmiştir. Yine aynı şekilde GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, 2004 tarihinde doçent olarak kariyerine devam etmiştir. Yeditepe Üniversitesinde 2010 tarihinde profesör olarak alanında devam ederek başarılara imza atmıştır.  Ödülleri : 11. Balkan Uluslararası Tıp Kongresi Eniyi poster birincilik ödülü İç Hastalıkları kongresi en iyi poster birincilik ödülü, Yoğun Bakım Kongresi eniyi poster üçüncülük ödülü TUBİTAK bilim teşvik ödülü 3 adet ödülleri bulunmaktadır.  Dernek Üyelikleri: İç Hastalıkları, Ulusal Yoğun Kakım, Dahili Cerrahi ...

Etiketler
İlaç kullanımı
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube