~~Basit önlemlerin sağlığınıza çok büyük olumlu katkı sağlayacağını daima hatırda tutun. Bu basit önlemlerin devamlılık arzetmesi de bir o kadar önemlidir. Şikayet olmasa bile zamanında yapılan bazı testlerin çok önemli hastalıkların engellenmesi için sizi ve doktorunuzu harekete geçireceğini biliniz.
Bu basit hatırlatmaları bu amaca hizmet etmesi için yapıyorum.
Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin, yeterli kan dolaşımı ve toksik maddelerin atılması için gereklidir.
Tuzu fazla tüketmeyin tansiyon yüksekliği ve erken kalp yetmezliği için davetiye çıkarmış olursunuz.
Kırmızı eti fazla tüketmeyin , protein yükü nedeni ile böbreklerinize zarar vermiş olursunuz.
Şekeri ve beyaz unlu gıdaları fazla tüketmeyin şeker hastalığına davetiye çıkarmış olursunuz.
Günlük yaşamınıza yaşınıza uygun egzersizleri mutlaka koyun ; yürüme , yüzme , koşma , bisiklet, salon sporları , kondisyon merkezleri , taşıta binme oranını azaltma, gibi.
Uyku saatlerinizi ve süresini mümkün olduğu kadar değiştirmemeye bakın. Daha zinde hissedersiniz. Ayrıca az uyku ve periyodu değişen uykunun Alzheimer için tetikleyici olduğu gösterildi.
Camlar ile değil daha çok canlar ile yüzyüze gelmeye çalışın ( anne, baba, kardeş, arkadaş, eş, sevgili, öğretmen, ..)
Kan seviyesi düşüklüğü varsa mutlaka sebebini bulana ve tedavi olana kadar doktora gidin.
Herşeye rağmen şekeriniz varsa, diyet ve ilaç ile mutlaka kontrol altında olmasını sağlayın, aksi halde uzun ve kısa vadede riskler sizi bekliyor. Göz, kalp, böbrek, sinir hastalıkları gibi
Tansiyonunuz var ise mutlaka kontrollarınızı yaptırın tansiyonunuzu normal sınırlarda olmasını sağlayın size uygun mutlaka uygun ilaç vardır. Aksi halde erken kalp yetmezliği olacak, damarlarda kanama ve tıkanma hastalıkları baş gösterecektir.
Kolesterolunuz yüksek ise bana bir şey olmaz demeyin diyet ile, yetmez ise ilaç ile kontrol altına alınız. Aksihalde damar tıkanması, felç, karaciğer yağlanması riskleri var.
Mutlaka sigara içmeyin, içiyorsanız akciğer kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin ( 2-3 yıl ara ile muayene ve akciğer grafisi gibi )
Alkol kullanmayın kullanıyorsanız karaciğer tetkiklerini ve karaciğer ultrasonunu ihmal etmeyin.
Hiç şikayetiniz olmasa bile 55 yaş cıvarında kolonoskopiyi tarama amaçlı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Erkeklerin 55 yaşından sonra prostat muayenesi olmayı ve PSA testini ihmal etmemesi gerekir.
Kadınların meme muayenesi ve meme ultrasonu, jinekolojik muayene, PAP smear yaptırması ihmal edilmemelidir.
İzah edemediğiniz kilo alma ve kilo verme durumlarında işler galiba yolunda gitmiyor deyiniz ve sebebini anlamaya çalışınız, önlem alınız
Anne, baba, kardeşlerde genetik hastalık varsa acaba bende de varmı diye tarama testi yaptırmanız gerekli olabilir
Hastalık / hastalıklarınız sebebi ile kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızın sayısı artmaya başladı ise 6,7,8, ..10 gibi Uzman hekiminiz ile bu ilaçlarınızı süre, doz, gereklilik, yan etki, etkileşim açısından konuşunuz. Belki bazılarını kesmeyi düşünebilir.
Hastalık ilerledikten sonra en yeni en güncel en güçlü ilaçların bile sağlığınızı geri getirmeyebileceğini unutmayın
Yerine göre tıpta her geçen gün kullanımı artmakla birlikte hiçbir yapay doku, organ vücudumuzdaki doğal doku ve organın tutmaz
Organ nakilleri hayat kurtarıcı olabilir ama sizin durumunuz buna uygun olmayabilir, vaktiniz olmayabilir, organ bulunamayabilir.
İlaç tedavileri tıbbi hizmet sunumunun çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve çok önemlidir. Ama doğru ilacı/ilaçları, doğru dozlarda, doğru sürede kullanma imkanını bulan ve kararlılıkla sürdüren hasta sayısı sanıldığı kadar fazla değildir.
Çok başarılı cerrahlarımız vardır, çok başarılı operasyonlar yapmaktadırlar Ama bilin ki ameliyat ne kadar büyük ise riski de o kadar büyüktür. Önemli olan hastalık büyük boyutlara ulaşmadan tedavisini yada ameliyatını yaptırmaktır.
Değerli okuyucular 30 yıllık iç hastalıkları uzmanlık deneyimim koruyucu hekimlik adına bu bilgileri sizinle paylaşma ihtiyacını bana telkin etti. Umarım faydalı olur.
Sağlıklı yaşam için basit ve altın değerinde öneriler!!
