Safra kesesinde taş varsa ne yapılmalı?

Safra kesesinde taş varsa ne yapılmalı?

~~Safra kesesi karaciğerin alt yüzünde, sağ ve sol lobları ayıran olukta yerleşmiştir. Hacmi yaklaşık 50 cc kadardır. Karaciğer günde 500-1500 cc safra üretir. Yemek yendiğinde kanda artan bazı hormonlar safra kesesinin kasılmasına ve içeriğini oniki parmak barsağına boşaltmasına sebep olur. Suda çözünmeyen besinlerin, özellikle yağların sindirimi için safra gereklidir. Safra barsakta bakteriler tarafından parçalanır ve safra asitlerine dönüştürülür. Safra asitlerinin bir kısmı tekrar safra üretimi için emilirken, bir kısmı da dışkı ile atılır. 

Safra kesesi taşları:
Safra kesesindeki taşların büyük kısmı kolesterol, geri kalanı ise pigment yani mineraller kökenlidir.  Yaş arttıkça ve obez hastalarda ve bayanlarda safra kesesi taşı sık görülür. Kan hücrelerinde parçalanmaya sebep olan bazı kan hastalıkları, ince barsak ameliyatlısı olanlar, hormonal tedavi görenler, safra akışı güçlüğü bulunanlarda daha sık görülmektedir. Safra kesesindeki taşları görmek için ultrasonografi çoğunlukla yeterli olur. Safra kesesi taşlarının yaklaşık 2/3’ü sorun çıkarmamaktadır. İltihaba sebep olmamış ise safra kesesi taşlarının hepsini ameliyat gerekmez.

Ameliyat gerekenlerde en iyi yol kapalı yöntem denen Laparoskopik yada Robotik cerrahi gibi hastaların kesilerinin çok küçük, ağrının çok az ve iyileşme ve işe dönme süresinin çok daha kısa olduğu yöntemlerdir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Rahmi Serin

Etiketler
Safra kesesi
Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Rahmi Serin
Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Rahmi Serin
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube