Safra kesesi taşları, safra kesesi ameliyatı hakkında...

Safra kesesi taşları, safra kesesi ameliyatı hakkında...

Şişkinlik, hazımsızlık, ağrı ve yağlı gıdalarla ilişkili olan ağrınin gündelik konforu etkilemesi safra kesesi taşlarının oluşturduğu sorunlardır. 

Karın sağ üst bölgesindeki ağrıların her geçen gün daha şiddetli bir hal alması ve bu ağrıların sırt bölgesine kadar ulaşması ile birlikte hastanın sosyal yaşantısı sekteye uğrayacak ve gündelik konforu da azalacaktır. Bunun yanı sıra safra kesesi taşlarının sarılığa neden olması da bir başka sorunu ortaya çıkartacaktır. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve hastanın eski hayatına geri dönmesini sağlamak adına safra kesesi ameliyatı yapılır. Sessiz taş olarak da bilinen ve herhangi bir şekilde belirti göstermeyen taşlar da risk oluşturan sorunlardan bir tanesidir. Teşhis edilmesi durumunda ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale ile gerekli uygulamanın yapılması grekebilir.

Enfeksiyon, İltihaplanma

Enfeksiyon ve iltihaplanmanın en önemli belirtisi şiddetli karın ağrısıdır ve bu ağrı özellikle karnın sağ üst bölgesinde meydana gelir ve kısa sürede sırt bölgesine doğru bir yayılma gösterir. İltihap, bunun yanı sıra yağlı yemeklere karşı olan isteksizlikle birlikte kendini daha net bir şekilde belli eder. Bulantı ve iştahsızlık ile birlikte nabızda yükselme ve gaz sıkışması hissi de enfeksiyon belirtileri arasında yer alıyor. Dışkıdaki değişim ve özellikle balçık görüntüsü de safra kesesi iltihabı için sizleri uyaracak olan detaylardan bir tanesidir. En kısa sürede müdahale edilmediği takdirde hastalık ilerleyecek ve kişiye çok daha fazla zarar verecektir.

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi içinde her daim var olan ancak eriyik bir yapıda olan taşların, kolesterol ya da pigmentlerin çökelek bir hal alması ile birlikte ortaya çıkan zarar verici taşlardır.

Sarılık

Safra kesesindeki taş, çamur safra kanalına düşerse sarılık, safra yolunda iltihap (kolanjit) oluşabilir ve hayatı tehdit edici bir hal alabilir. Bu durumda ERCP yöntemi ile kanaldaki taş endoskopik olarak çıkarılır ve sonrasında safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilir. Çünkü taş/çamurun kaynağı safra kesesidir ve onun tedavisi gerekir.

Pankreatit

Safra kesesindeki taş, çamur safra kanalına düşerse Akut pankreatit denen hayatı tehdir edici bir durum oryata çıkabilir. Şiddetli ağrı oluşur. Yatark tedavisi, gerekirse ERCP sonrasında safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Yöntemleri

Safra kesesi taşları iki farklı ameliyat yöntemi ile alınıyor. Safra kesesinde ki taşların alınması ya da direkt olarak kesenin alınması genel cerrahi uzm hekiminin önerilerine göre belirleniyor. Laparoskopik(kapalı) kolesistektomi ve açık kolesistektomi ameliyatları, safra kesesinde yapılan operasyonlara verilen isimlerdir. 

 Safra kesesinin kapalı ameliyatı yöntemleri ile işleme alınmasının açık operasyonlara göre daha fazla avantajı vardır. Bu avantajlar: Laparoskopik ameliyatın kısa sürmesi, işlem sırasında hastada herhangi bir kesiğin bulunmaması, ameliyatın komplikasyonları arasında enfeksiyon kapma riski olmaması, safrayı alma ve taşları eritme ameliyatı sırasında yapılan işlemin daha steril olması olarak sıralanabilir.

Açık ameliyat sırasında hastanın karın kısmında yaklaşık 10cm çapında kesik açılır. Hiçbir görüntüleme yöntemi kullanılmamaktadır. Genel olarak safra kesesinde ki ameliyatlar için kapalı laparoskopik yöntemler tercih edilse bile bazı durumlarda uzm hekim operasyonu açık yapmak zorunda kalıyor. Safra kesesinde yapılan açık ameliyatlarının dezavantajları ise işlem sırasında açılan kesiğin bakımı, enfeksiyon kapma riski, ameliyat bölgesinde işlem sonrası ağrı hissedilmesi gibi nedenlerdir.

Bu makale 23 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bülent Şen

Op.Dr.Bülent Şen,lisans öncesi öğrenimleririnin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'nda ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bilim Dalını tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

 2006 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olarak,Zonguldak Devlet Hastanesi'nde göreve başlamiştir.Özel Doruk Tıp ve Cerrahi Merkezi,Özel Doruk Yıldırım Hastanesi,Özel Bursa Hastanesi,ve Özel Hayat Hastanesi'nde görev almiş olan Op.Dr Bülent Şen mesleki çalişmalarına şu an Özel Anadolu Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Safra kesesi
Op. Dr. Bülent Şen
Op. Dr. Bülent Şen
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube