Safra kesesi taşı niye olur?

Safra kesesi taşı niye olur?

Safra; kolesterol, lesitin, bilirubin, kalsiyum gibi maddeler içerir. Safra taşları genel olarak safrayı oluşturan kimyasal maddeler arasındaki dengenin bozulması sonucu oluşur. Ortamdaki çözünürlük azalır ve sıvı içerik aşırı derecede yoğunlaşır. Atılması gereken bazı maddeler kristalleşerek çöker ve tortu oluşturur.

Çöken kolesterol kristalleri veya kalsiyumlu tanecikler safra kesesi duvarından salgılanan jelatinöz madde ile birleşerek safra çamurunu meydana getirir. Uzun süren açlık dönemleri safra çamuru oluşumunu artırır. Safra kesesinin kasılıp gevşeme fonksiyonunun ve duvar iç yüzünden salgı fonksiyonunun bozulması taşa zemin hazırlar. Zamanla daha sert bir çekirdek oluşur ve safra taşı haline gelir.

Safra kesesi taşlarının çoğu sarı -kahverengi renkte, kolaylıkla ezilebilen kolesterol taşları iken, az bir kısmı siyah veya kahverengi renkte, -bilinen katı, sert taş yapısında- kalsiyum ve bilirubin içeren pigment taşlarıdır. Safra taşlarının kişiye rahatsızlık vermesi ve şikayetlere yol açması için kanal ağzında tıkanma yapması veya iç duvarda harabiyet yapacak büyüklüğe gelmesi gerekir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Safra kesesi
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube