Doktorsitesi.com

SAFRA KESESİ TAŞI NİYE OLUR?

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
21 Haziran 201779 görüntülenme
Randevu Al
SAFRA KESESİ TAŞI NİYE OLUR?

Safra; kolesterol, lesitin, bilirubin, kalsiyum gibi maddeler içerir. Safra taşları genel olarak safrayı oluşturan kimyasal maddeler arasındaki dengenin bozulması sonucu oluşur. Ortamdaki çözünürlük azalır ve sıvı içerik aşırı derecede yoğunlaşır. Atılması gereken bazı maddeler kristalleşerek çöker ve tortu oluşturur.

Çöken kolesterol kristalleri veya kalsiyumlu tanecikler safra kesesi duvarından salgılanan jelatinöz madde ile birleşerek safra çamurunu meydana getirir. Uzun süren açlık dönemleri safra çamuru oluşumunu artırır. Safra kesesinin kasılıp gevşeme fonksiyonunun ve duvar iç yüzünden salgı fonksiyonunun bozulması taşa zemin hazırlar. Zamanla daha sert bir çekirdek oluşur ve safra taşı haline gelir.

Safra kesesi taşlarının çoğu sarı -kahverengi renkte, kolaylıkla ezilebilen kolesterol taşları iken, az bir kısmı siyah veya kahverengi renkte, -bilinen katı, sert taş yapısında- kalsiyum ve bilirubin içeren pigment taşlarıdır. Safra taşlarının kişiye rahatsızlık vermesi ve şikayetlere yol açması için kanal ağzında tıkanma yapması veya iç duvarda harabiyet yapacak büyüklüğe gelmesi gerekir.

Etiketler

Safra kesesiSafra kesesi taşları neden olurKolestrol taşları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır