Safra kesesi olmayanlar kilo alır mı?

Safra kesesi olmayanlar kilo alır mı?

Canlıların vücudunda bulunan hiçbir organ veya doku gereksiz değildir. Bugünkü tıp bilgilerimiz dahilinde bazı organların veya dokuların tam olarak hangi görevleri icra ettiğini bilmeyebiliriz bu gayet normal ve kabul edilmesi gereken bir durumdur.

Safra kesesi vücudumuzda bulunan ve kendi başına ayrı bir organdır.

Bu organa giden ayrı kan damarları ve sinirler vardır. Günümüz bilgisi dahilinde ise Safra kesesinin vücuttaki görevi safra sıvısını depolamaktır (safra Deposu).

Bu organın cerrahi müdahale ile alınması elbette bazı belirtilere neden olabilir. Bu belirtilerin derecesi hastadan hastaya değiştiği gibi dönem dönem aynı hastada bile artış gösterebilir. Bu belirtilerin arasında kilo artışıdır. Gözlemlediğimiz kadarıyla hastaların %85 gibi oranında kilo artışı olabiliyor. Bu artış bazı hastalarda 2-3 kg gibi iken bazılarında 30-50 kg kadar varabiliyor.

Bu kilo artışının nedenleri ise :

Gerçek kilo artışı: safra kesesindeki hastalıktan dolayı (taş, iltihap, vb.) ameliyat öncesi özellikle yiyeceklerle tetiklenen belirtiler (ağrı, şişkinlik, bulantı, vb) ameliyattan sonra azalır ve kaybolur. Böylelikle hastaların yeme ve içme düzeni değişebilir. Bu durum tek başına kilo artışına yola açabilir. Bazı durumlarda ise safra sıvısı mideye doğru yükselebilir (Safra Gastriti) ve hasta safra asidini dengelemek için sürekli birşeyler yemek veya atıştırmak ihtiyacı duyabilir.

Yalancı kilo artışı hissi: safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilmemesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur. Yani karında sanki kilo artışı varmışcasına gaz şişkinliği olur, bazı hastalar bunu gebelik şişkimliğiolarak tarif eder. Ayrıca, safra kesesi ameliyatlarından sonra barsaklarda belli bir oranda tembellik gelişebilir. Bu durum gıdaların barsaklarda daha yavaş ilerlemesine ve oran olarak artmasına neden olabilir.

Makalemin başında da izah ettiğim gibi vücudumuzdaki hiç bir organ veya doku gereksiz değildir elbette (buna apandiks, sünnet derisi bile dahil edilebilir) ancak kriterler çerçevesinde ameliyat edildiğinde minimum yan etkilerle hayatımızı sürdürebiliriz.

Kilo artışı ve şişkinliği önlemek veya azaltmak için ara ara diyet uygulanabilir.

Ankete göre safra kesesi ameliyatında sonra kilo alanların oranı %60.3 (67 kişi). Ankete katılıp “HAYIR” cevabı veren hastaların bir kısmı ise henüz yeni ameliyat olan hastalardır ve bu hastaların ileride kilo alıp almama durumları göz önünde bulundurulmalıdır.

Safra Kesesi Facebook Grubu : https://www.facebook.com/groups/safrakesesi/

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Beyatlı

  Genel Cerrahi Uzmanı, MD, PhD (Doktora) Avrupa Cerrahi Araştırmalar Derneği, Amerikan Akademik Cerrahi Derneği üyesidir 1992 yılında girdiği S.Ü. Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında birincilikle mezun oldu. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Asistanlık süresinde yurt içi ve yurt dışı birçok dergide makaleler ve olgu sunumları yayınladı.  2004 yılında hazırladığı (Intraoperative Determination of Intestinal Viability) tez konusu JSR(Journal of Surgical Reaserch) adlı A grubu Amerikan Cerrahi dergisinde yayınlandı. 2005 yılında aynı fakülteden 90/100 puanla Genel Cerrahi Uzmanı olarak ihtisasını tamamladı. Üyesi olduğu Dernekler ve Kuruluşlar: TTB – Türk Tabipler Birliği, TCD – Türk Cerrahi Derneği, UTACD – Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, ...

Etiketler
Safra kesesi taşı
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube