Safra kesesi cerrahisi ve sonrası

Safra kesesi cerrahisi ve sonrası

Safra kesesinin alınması, günümüzde çok sık uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir. Safra kesesi ameliyatı hemen her zaman laparoskopik yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bu işlemin tıbbi adı, ''Laparoskopik Kolesistektomi'' dir.

Laparaskopik Safra kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu işlem genel anestezi altında yapıldığı için, hasta işlem boyunca uyumaktadır.

Ameliyat, 4 küçük insizyon aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Özel bir kameraya bağlı olan laparoskop (küçük bir teleskop) ile insizyonun birinden girilir  ve ameliyat böylece video ekranından gerçekleştirilebilir.

Diğer üç insizyondan ise, karaciğerden  safra kesesini ayırmak amacıyla  aletler sokulmakta ve açıklıkların birisi ile de safra kesesi abdomenden çıkarılmaktadır.

Bazı durumlarda, bir kolanjiyogram (ameliyat sırasında gerçekleştirilen röntgen), safra kanalında bulunabilen taşların tespiti  veya oradaki yapıların tam olarak tanımlandığından emin olunması amacıyla uygulanabilir.

Eğer ameliyat, ''laparoskopik'' yöntemle gerçekleştirilemez ya da tamamlanamazsa ne olur?

Az sayıda hastada, laparoskopik yöntem yapılamaz. Ameliyat sırasında laparoskopik yöntemden açık ameliyat işlemine dönmeyi ya da doğrudan açık işlemi seçme olasılığını arttıran faktörler içinde; obezite, daha önce yoğun karın içi yapışıklığa  neden olmuş abdominal cerrahi öyküsü, organların görselleştirilmesindeki yetersizlik ya da ameliyat esnasında kanama problemleri, sayılabilir.

Açık ameliyatı gerçekleştirmeye, ameliyat esnasında veya ameliyattan önce verilir. Laparoskopik prosedürün açık olana dönüştürülmesi daha güvenli olduğunda, bu artık bir komplikasyondan ziyade cerrahi bir yargıdır. Açık prosedüre dönüştürme kararı, istisnasız hasta güvenliğine dayanmaktadır.

Hangi ''komplikasyonlar'' meydana gelebilir?

Her çeşit ameliyatta riskler vardır; ancak laparoskopik safra kesesi hastalarının büyük çoğunluğu, ya çok az ya da hiç komplikasyon yaşamazlar ve normal aktivitelerine hızlı bir şekilde dönerler.

Laparoskopik kolesistektomide, kanama ve infeksiyon dışında nadir komplikasyon gerçekleşir. Safra kanalı ya da ince bağırsak gibi komşu yapılarda  istenmeyen yaralanmalar meydana gelebilir ve bu yaralanmaların onarılması için, bir başka cerrahi prosedür gerekebilir. Karaciğerden gelip bağırsağa açılan boru biçimli kanallardan abdomen içine safra sızması nadir olarak görülebilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra neler beklemeliyim?

Safra kesesinin alınması esaslı bir karın ameliyatıdır ve ameliyat sonrasında belli bir miktar ağrı meydana gelmektedir. Bulantı ve kusma sık görülür.

Hastaların çoğu, ameliyatın ertesi günü hastaneden taburcu edilir.

Hastanın faaliyetleri, kendisini nasıl hissettiğine bağlı olarak değişmektedir. Hasta, yürüyüş yapması için teşvik edilir.

Hastaların, muhtemelen, bir haftalık süre içinde normal faaliyetlerine geri dönmeleri mümkün olacaktır, buna araç sürme, merdivenlerden çıkma, hafif ağırlıkların kaldırılması ve işe gitme dahildir.

Hasta eve geldiğinde, aşamalı olarak iyileşecektir.

Hastaların çoğu laparoskopik işlemden sonra yaptıkları işin niteliğine bağlı olmak üzere yedi gün içinde işe dönebilir. İdari ve masa başı işlerde çalışan hastalar genellikle beş gün içinde işe dönerler, el işçiliği veya ağır kaldırma gerektiren işlerde çalışan kişiler için bu süre biraz artabilir.

Safra kesesi alındıktan sonra ne olacak?

Ameliyattan sonra, aşırı yağlı ve kızartmalı yiyecekler, soslar ve baharatlardan uzak durulmalıdır. 4-6 hafta süre boyunca bu gıdaların tüketimi sizde şişkinlik, karın ağrısı gibi sindirim sistemi şikayetlerine neden olabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fırat Tutal

Op. Dr. Fırat TUTAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2006 - 2011 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 - 2013 yılları arasında Silivri Ceza İnfaz Kurum Devlet Hastanesi'nde, 2012 - 2013 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2013 - 2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Fırat TUTAL, mesleki çalışmalarına 2015 yılından itibaren Özel Şişli Kolon Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Safra kesesi ameliyatı
Op. Dr. Fırat Tutal
Op. Dr. Fırat Tutal
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube