Saç dökülmesi nedir, çaresi var mı ?

Saç dökülmesi nedir, çaresi var mı ?

Saç tellerinde yaşamsal döngü; büyüme-dinlenme ve dökülme dönemlerinden oluşmaktadır. Ortalama olarak her gün 100-150 adet saç teli dökülür ve bunların yerine yeni saç telleri çıkar. Kadınlarda da erkeklerde de saç dökülmesi ve yeniden saç çıkması açısından böyle bir uyum mevcuttur. Bu tamamen doğal olarak kabul edilen bir saç yenilenme sürecidir. Eğer saçın dökülme ve çıkma döngüsünde bir dengesizlik veya bozukluk olursa (dökülme daha fazla olursa) saç seyrekleşmesi ve sonrasında da kellik ortaya çıkar.

Saç tellerinin dökülme-yeniden çıkma dengesin bozulmasına etken faktörler bunlardır; Ani ve şiddetli stres, psikolojik rahatsızlık, kronik organ rahatsızlıkları, bağ dokusu hastalıkları, beslenme yetersizlikleri, ilaç kullanımı, fiziksel travma ve hormon dengesizlikleri, sadece saç tellerini etkilediği düşünülen otoimmun-psikolojik rahatsızlıklar (örn.alopesi areata), kimyasal maddeler, kemoterapi, radyoterapi sonrası oluşan saç dökülmeleri, saçlı derinin yara ve enfeksiyonları olarak sayılabilmektedir.

Androgenik-Genetik (erkek tipi-erkeksi-androgenik-androgenetik) saç dökülmesi (bu tür saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen en yaygın sürekli saç kaybı biçimidir).

Daha Anne karnındayken genetik olarak hassas kişilerde erkeklik hormonuna (dihidrotestosteron-DHT) karşı saç kökleri aşırı duyarlı hale gelebilir ve saç kökü faaliyeti giderek azalır, sonrasında da durur. Bu durum ilk önce saç telinin zayıflaması, renginin açılması şeklinde karşımıza çıkar, daha sonra seyrelme başlar ve nihayetinde kalıcı saçsızlık ortaya çıkar.

Genetik nedenli androgen duyarlılığı başın her yerinde etkili değildir. İki kulak arasındaki saç kısmı “kalıcı saç” olarak tanımlanır, bu saç foliküllerinin DHT’ye karşı genetik nedenli bir duyarlılığı yoktur ve varlıklarını yaşam boyunca sürdürürler.

Bu nedenle hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, tüm saç ekimleri sırasında buradaki kalıcı kökler kullanılarak ekilen saçların dökülme sorunu da giderilmiş olur.

Erkek tipi saç dökülmesi, kadınlardaki saç dökülmelerinin de en sık nedenidir. Bir Babanın saçının olmaması çocuğunda da mutlaka saç kaybı yaşanacağı anlamına gelmemelidir çünkü genetik haritayı sadece babadan gelen genler değil aynı zamanda anneden gelen genler de etkilemektedir. Bu nedenle saçsız bir babanın çocuğu ömrü boyunca saç dökülmesi sorunu yaşamayabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mbaraka Ahmed Ljohiy

Op. Dr. Mbaraka Ahmed LJOHİY, 1975 yılında Tanzanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversitede yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Mbaraka Ahmed LJOHİY, çok sayıda ulusal ve uluslararası kongreye katılmış olup bir çok yayını bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise, İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Saç dökülmesi tedavisi
Op. Dr. Mbaraka Ahmed Ljohiy
Op. Dr. Mbaraka Ahmed Ljohiy
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube