Ruhsal sorunlarım var kime muayene olmalıyım?


*Bu sorunun tartışmasız tek cevabı var. Tabi ki bir PSİKİYATRİ UZMANI.
*Şöyle düşünün; boğazınız ağrıdığında, ateşiniz yükseldiğinde, kendinizi halsiz yorgun hissettiğinizde, öksürük başladığında, gözünüz görmediğinde, kulağınızda duymadığında kime gidiyorsunuz?
*Tüm hastalıklarda olduğu gibi gidilecek tek bir yetkili kişi var o da doktorlardır.
*Psikolojik deyip geçmeyin!
*Ruh ile beden bir bütündür. Ayrılmaz bir parçadır.
*Dünya Sağlık Örgütü Ruh Sağlığını tanımlarken; insanın biyo-psiko-sosyal bir varlık olduğunu bunun hepsinin bir iyilik halinde olması gerekliliğini vurgular.
* Vücudunuzda olan bir ruhsal sorunun fiziksel bir hastalıktan mı yoksa tamamen psikolojik bir hadiseden mi yoksa her ikisinin de birlikte olduğu bir tablodan mı kaynaklandığını PSİKİYATRİ DOKTORU haricinde hiçbir psikoloji alanında çalışan kişi ayırt edemez.
*Bazı tıbbi hastalıklar sadece kendisini psikolojik belirtiler ile gösterebilir.
*Myastenia Gravis, Hipertiroidi, Hipotiroidi, Multiple Skleroz, Cushing Sendromu ve daha birçok tıbbi hastalığın ilk belirtileri sinirlilik, huzursuzluk, hayattan zevk alamama şeklinde psikolojik belirtiler olabilir.
* Psikiyatri Uzmanı dışındaki ruh sağlığı ile ilgilenen diğer kişiler bunun nedenini ayırt edemezler.
*Tıbbi hastalık nedeniyle ortaya çıkan belirtiler uzun bir süre psikolojik diye tedavi edilmektedir. Hem hastalığın tanısının geç konulmasına hem uzun süre tedavisiz kalmasına hem de bu süre zarfında hastalıkla ilgili ciddi durumların yaşanmasına neden olabilir.
* Psikiyatri uzmanı ilk önce bir doktordur. 6 yıllık tıp eğitiminin ardından pratisyen hekim olarak mezun olur. Tıp eğitimi boyunca servislerde birçok farklı branşta çalışır, hocalarıyla birlikte hasta muayene eder ve tedavisini düzenlerler.
* Tıp eğitiminin ardından uzmanlık sınavına girerler. Bir üniversitenin Tıp Fakültesi hastanesinde veya Eğitim Araştırma Hastanesinin Psikiyatri Anabilim dallarında yaklaşık 5 yıl süren bir eğitim alırlar. Bu eğitimleri boyunca Psikiyatri Asistan doktoru olarak çalışırlar. Hocalarıyla birlikte poliklinikte hasta muayene eder, yataklı psikiyatri servislerinde hastaların yatırılarak tedavi hizmetlerini yürütür.
*Psikiyatri uzmanlık eğitimi boyunca aynı zamanda birçok bilimsel çalışmanın içerisinde bulunarak bilgi ve tecrübesini geliştirir.
*Psikiyatri uzmanı olduktan sonra yaklaşık 2 yıl boyunca mecburi hizmetini yapar. Bu zaman diliminde mesleki bilgi ve tecrübesini en üst düzeye getirmiş olur.
*Halk arasında sosyal medyadan ve basın yayın kuruluşlarından kaynaklanan bazı yanlış inanışlar vardır.
*Psikiyatri uzmanı SADECE İLAÇ YAZMAZ.
* Hastaneler de psikiyatri uzmanlarının ilaç yazıyor olmaları onların terapi bilmedikleri anlamına gelmez. Zaman yetersizliğinden kaynaklanan bir durumdan ibarettir.
*Bir psikiyatri uzmanı psikolojiyle ilgili tüm tıbbi bilgiye sahiptir. Bir BİREYSEL PSİKOTERAPİ YÖNTEMİNİ BİLİR.
*PSİKİYATRİ UZMANI aynı zamanda bir PSİKOTERAPİSTTİR.
*Yani TERAPİ yapabilir.
*Bir PSİKİYATRİ UZMANI sadece ciddi HASTALARA BAKMAZ.
* İşlevselliğinizi, hayatınızı etkileyen tüm ruhsal sorunlarla ilgilenir.
* Kısacası diğer hastalıklarınızda nasıl bir tavır sergileyip nerede tedavi arayışına giriyorsanız ruhsal sorunlarınız da aynı tavrı sergilemeniz sağlınız açısından çok önemli olacaktır.