RUHSAL HASTALIKLARDA FİZİKSEL ŞİKAYETLER OLUR MU?

Uzm. Dr. Gamze Ergil
Uzm. Dr. Gamze Ergil
25 Mart 2021262 görüntülenme
Randevu Al
RUHSAL HASTALIKLARDA FİZİKSEL ŞİKAYETLER OLUR MU?

Hepimizin zaman zaman neden olduğunu anlamlandıramadığımız, doktora gittiğimizde de herhangi bir şey bulunamayan bedenimizle ilgili şikayetlerimiz olur. Baş ağrısı, vücut ağrıları, mide şikayetleri, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı vb. Ruhsal hastalıklar sadece duygulşarımız ya da
düşüncelerimiz ile ilgili değildir, bedenimiz de biz stresli, kaygılı, öfkeli ya da üzgün olduğumuzda tepki verir; nasıl korktuğumuzda alarm durumuna geçiyorsak, stresli ve kaygılı olduğumuzda da alarm durumuna geçer.

Bu nedenle ruhsal hastalıklarda birçok somatik yani bedensel belirti de tabloya eşlik eder. Kaygı bozukluklarında vücutta uyuşmalar, titremeler, sıcak-soğuk basmaları, kas ağrıları, içsel bir huzursuzluk hali, uyku bozuklukları görülebilir. Depresifseniz aşırı yorgunluk, enerjisizlik, iştah değişiklikleri, cinsel istekte azalma, konsantre olamama veya herşeyi unutuyorum dediğiniz bir bulanıklık hali olabilir. Panik ataklar da sizi acile sürükleyecek ya da doktor doktor gezmenize sebep olacak kadar şiddetli çarpğıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, mide-barsak sorunları, bulantı görülebilir.

Eğer ruhsal bir rahatsızlık fiziksel belirtilere sebep oluyorsa ya da başka hastalıkların daha da kötüleşmesine sebep oluyorsa bunları psikosomatik hastalıklar olarak nitelendiriyoruz. Örneğin üzüldüğünüzde ya da öfkelendiğinizde tansiyonunuzun yükseldiği ya da yeni bir şeyler denediğinizde veya bir performans göstereceğinizde ellerinizin titrediği ya da tuvalete zor yetiştiğiniz oldu mu? İşte altta yatan biyolojik bir sebep bulunamadığında psikolojik faktörler de bazı hastalıkların gelişmesine veya seyrine etki edebilir. Hipertansiyon, diabet, kalp hastalıkları, irritabl barsak sendromu, birçok cilt hastalığı, ülser, hatta kanser psikosomatik hastalıklar arasında sayılabilir yani kronik stres ve ruhsal durumumuzdan etkilenirler ve belirtiler şiddetlenebilir. Kronik stres ağrı eşiğini de düşürür. Stres ve travma romatoid artrit, sedef ya da Hashimato tiroiditi gibi otoimmün hastalıkları da tetikleyebilir. Birçok kişi stresin bu kadar çok fiziksel belirtiye sebep olabilmesini anlamakta zorlanıyor. Bazen doktorlar bile psikiyatrik hastalıklar ile fiziksel hastalıklar birbirinden tamamen ayrıymış gibi davranabilir ama aslında psikosomatik şikayetler zihninizin ve bedeninizin size hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini söyleme şeklidir. Bazen bedenin sakinleşmesi için zihninizi de desteklemeniz ve farkındalığını artırarak sakinleşmesine yardımcı olmak gerekir.

Etiketler

Ruhsal sağlıkRuhsal hastalıklarRuhsal hastalıkların tedavisiStres

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Gamze Ergil

Uzm. Dr. Gamze Ergil

Uzm. Dr. Gamze Ergil,1977 yılında İstanbul’da doğdu. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra 1995’de Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı. 1999’da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçiş yaparak tıp eğitimini tamamladı. 2002-2006 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde erişkin psikiyatrisi uzmanlık eğitimini aldı. Bu süreçte Bilişsel-davranışçı terapi eğitimi ve Şema terapi eğitimini tamamladı. 2007-2009 yıllarında Tokat Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini yaptı. 2010-2012 yılları arasında İstanbul’da serbest hekimlik yaparak özellikle anksiyete bozuklukları, depresyon ve bireysel psikoterapiler üzerine çalışmaya devam etti.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır