Roux-en-y gastric bypass ameliyatı

Roux-en-y gastric bypass ameliyatı

Roux-en-y gastric bypass ameliyatı

Roux-en-y gastric bypass ameliyatı dünya genelinde en sık uygulanan, etkinliği ispatlanmış dünya çapında kabul görmüş obezite ameliyatıdır.
Bu ameliyatta önce midenin başlangıç kısmında küçük bir kısım diğer kısmından kesilerek ayrılır. Daha sonra ince bağırsakların başlangıcından 50 santimetre kadar ileriden bağırsak segmenti kesilip ayrılır.  Mide tarafından gelen uç 150 cm ileride bir barsak kısmına bağlanır, diğer uç ise oluşturulan küçük mide kısmına dikilir. Böylece yiyeceklerin mide ve bağırsak segmentlerinin bir bölümünü atlayarak daha ileriye ulaşmasını sağlayan bypass işlemi gerçekleşmiş olur.
Etkinliğin ispatlanmış yıllarca kullanılan bir yöntem olmasına rağmen birçok dezavantajları ve tüp mide ameliyatının giderek yaygınlaşması nedeniyle günümüzde kullanımı giderek görece azalmaya başlamıştır. 
Gastrik bypass ameliyatını ikinci plana iten dezavantajları, ameliyatları daha zor ve daha uzun sürüyor ve dolayısıyla riski daha fazla. Ameliyat sonrası dönemde mineral ve vitamin eksiklikleri daha fazla görülüyor, barsaklarda ülserler ortaya çıkabiliyor. Mide başlangıç kısmında oluşturulan küçük poş ile diğer kısımların bağlantısı kesildiğinden küçük poş haricindeki kısımlara endoskopla ulaşmak imkansız hale gelir ve dolayısıyla bu kısımlar için endoskopik tanı ve tedavi yöntemleri kullanılamaz. Bu ameliyatta yiyeceklerin geçiş yolu değiştirildiğinden yani normalde mideden 12 parmak bağırsağına ve oradan diğer ince bağırsak segmentlerine geçmesi gereken yiyecekler midenin son kısmını ve 12 parmak barsağını atlayarak direk ince bağırsaklara ulaşmaktadır. Bazı durumlarda yoğun içerikli özellikle tatlı yiyeceklerin aniden ince bağırsaklara geçmesi nedeniyle dumping sendromu denilen bulantı kusma ishal halsizlik gibi şikayetlere neden olan durum ortaya çıkar.
Tüm bunları rağmen hala obezite ameliyatı için ilk tercih olarak kullanan birçok cerrah bulunmaktadır. Bunun yanında bazı durumlarda da mecburen bunu tercih ediyoruz. Eğer bir hastanın reflüsü varsa veya daha önce başarısız tüp mide ameliyatı olmuşsa gassic bypass ameliyatına ihtiyacımız olabilir. İnsülin kullanan diyabet hastalarının da tedavisinde ilk tercih yine glastik bypass ameliyatıdır.

Bu makale 28 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Metehan Gümüş

Doç. Dr. Metehan Gümüş, 1990 yılında ukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997 - 2002 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrah uzmanı olmuştur. İngiltere'de yaklaşık 1 yıl meme kanserinin estetik cerrahisi (onkoplastik cerrahi) eğitimi alan ve İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Meme Hastalıkları Kliniği'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışan Metehan Gümüş 2012 yılında Doçent ünvanı kazanmıştır. 200'den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel eseri bulunan Doç. Dr. Metehan Gümüş yurtiçi ve yurtdışında birçok kongre ve kursa katılmış ve sunular yapmıştır. Adıyaman Devlet Hastanesi, Ardahan Asker Hastanesi, Elazığ Çağrı Tıp Merkezi, Dicle Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Peggy ...

Doç. Dr. Metehan Gümüş
Doç. Dr. Metehan Gümüş
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube