Robotik cerrahi

Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
24 Şubat 2015221 görüntülenme
Randevu Al
Robotik cerrahi

da Vinci Robotik Cerrahi sistem, histerektomi ve miyomektomi başta olmak üzere kompleks jinekolojik operasyonların minimal invaziv yöntemle yapılmasına olanak tanımıştır. Deneyimli ekipler tarafından uygulandığında kadın hastalıklarındaki ameliyatların % 95'i robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Robotik Cerrahi, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Göbek içinden yaklaşık 1 cm' lik kesi yapılarak bir iğne yardımıyla karın boşluğu şişirilir. Ardından göbekten girilerek karın içerisine bir optik kamera (laparoskop) yerleştirilir. Bu optik sistem, bir video-kamera sistemine bağlanır ve karın içindeki görüntü monitör ekranına yansıtılır. Bu şekilde laparoskop karın içindeki herhangi bir bölgeye yönlendirilerek monitörde izlenebilmektedir. Daha sonra karın bölgesinde birer adet 0.8 cm'lik iki veya üç delik açılır. Bu delikler operasyonun gerçekleştirilmesinde kullanılacak aletlerin sokulması için kullanılmaktadır. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah ameliyat sahasının dışındaki konsoldan 3 boyutlu görüntü eşliğinde karın içine sokulan aletleri yönlendirir.

Başlıca yapılabilen operasyonlar şunlardır:

• Rahim hastalıkları (histerektomi, myomektomi ve sarkma operasyonları)
• Tüplere ait hastalıklar (tüplerdeki tıkanıklıkların veya darlıkların açılması, yapışıklıkların giderilmesi, tüplerin tekrar açılması)
• Yumurtalık hastalıkları (yapışıklıklar, kistler)
• Endometriosis ve çikolata kistleri
• İdrar kaçırma (Mesane sarkması)

• Operasyonlar geniş kesi yapılmadan, yani karın açılmadan gerçekleştirilmektedir. Ciltte geniş ameliyat izi olmaz.

• Laparoskopi ameliyatları mikro-cerrahi prensipleriyle yapıldığından, karın içerisinde ve ameliyat alanlarında minimal hasar meydana gelmekte ve iyileşme daha kolay ve çabuk olmaktadır.

• Karın içerisinde operasyona bağlı yapışıklıklar daha az olmaktadır.

• Karın içinde gözlenmesi en zor bölgeler endoskopi yöntemiyle rahatlıkla görülebildiğinden tedavi imkanı ve başarısı artmaktadır.

• Ameliyat sonrası hastanın ağrı şikayeti daha az olduğundan hastanın genel durumu daha iyi olmaktadır. Ağrı kesici kullanma ihtiyacı fazla değildir.

• Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi daha kısadır. Çoğunlukla aynı gün veya ertesi gün taburcu olunmaktadır. Hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitesine kavuşması daha kolay ve hızlı olmaktadır.

• Hastanın işine yeniden dönebilme süresi sadece 1 haftadır. Bu süre klasik operasyonlarda 6 haftayı bulmaktadır.

 

Etiketler

Robotik cerrahi nedirDa vinci robotik cerrahi sistemDa vinci robotik cerrahi sistem nedirDa vinci robotik cerrahi sistem hangi tedavilerde kullanılırRobotik cerrahi ile hangi ameliyatlar yapılırRobotik cerrahi hangi tedavilerde kullanılır

Yazar Hakkında

Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.