Rinoplasti hakkında sık sorulan sorular

Rinoplasti hakkında sık sorulan sorular

Rinoplasti operasyonu için yaş sınır var mı ?

*Rinoplasti operasyonu için kemik gelişimini tamamlamış her birey (ortalama 17 yaş sonrası) operasyon için uygundur.

Herkes Rinoplasti ameliyatı olabilir mi ?

*Rinoplasti bilindiği gibi estetik bir işlemdir, burun şekliyle ilgili değişiklik yapmak isteyen herkes bu ameliyatı olabilir ancak karar doktor ile yapılacak görüşme sonrası gerçekçi bir yaklaşımla verilmelidir.

Rinoplasti operasyonu ile eşzamanlı olarak nefes problemi çözülebilir mi ?

*Nefes problemine yol açan; septum deviasyonu, konka hipertrofisi, konka bülloza gibi problemler eşzamanlı olarak rinoplasti operasyonu ile beraber çözülebilir.

Rinoplasti ile ilgili bir çok yöntem duydum. Hangi yöntem daha iyidir?

*Bilindiği gibi bu operasyon için tanımlanmış bir çok teknik vardır. (açık, kapalı, karma .. vs) bu operasyon için tanımlanmış en iyi yöntem budur denilen bir teknik yoktur. Önemli olan hastanın isteklerinin hekim tarafından verilebilmesidir.

Ameliyat kaç saat sürüyor?

*Ameliyat (primer rinoplasti) genel anestezi altında yaklaşık olarak 1-2 saat arası sürüyor.

Ameliyat sonrası çok ağrı oluyor mu, nasıl hissedeceğim ?

*Ameliyat sonrası kişiden kişiye değişmekle beraber göz altında morluk ve şişlik, grip benzeri bir hissiyat ve ağrı olabiliyor. Morluk ve ağrı doğru orantılı olmadığı gibi, rinoplasti düşünüldüğünün aksine ızdırap verici bir işlem değildir.

Burun içine nasıl bir tampon konuluyor, alçı nasıl uygulanıyor ve ne zaman çıkarılıyor?

*Burun içinde nefes almayı engellemeyen oluklu silikon tüpler (splint) konuluyor ve ortalama 3. günde burun içinden çıkarılıyor, tüplerin çıkarılma işleminde herhangi bir anestezi kullanılmadığı gibi yaklaşık olarak 1 dakikalık can yakmayan bir işlemdir. Burun üzerine bantlar ve termal atel uygulaması yapılıyor ve o da ortalama 7. günde çıkarılıyor ve merak edildiği üzere ağrısız bir işlem.

Ameliyat sonrası hasta nelere dikkat etmeli, hapşurmak yapılan burnu bozar mı ?

*Ameliyat sonrası hasta için en kritik gün ilk 2 gündür. Yoğun istirah edilmesi gereken günlerdir. Hasta bu süreçte sert gıdalarla beslenmemeli, yatış pozisyonuna dikkat etmeli, doktorunun reçete ettiği ilaçları anlatıldığı gibi uygulamalıdır. Tampon ve alçı çıkarılması ardından geçen süreçte yaklaşık 6-8 hafta gözlük kullanılmamalı, yüze alınabilecek darbe ve basılardan kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası hapşurmak çok doğal bir hareket olup yapılan ameliyata herhangi bir zararı olmaz.

 Ameliyat sonrası ne zaman işe dönebilirim ?

*İşe dönüş operasyon sonrası ve yapılan işe bağlı değişmekle beraber yaklaşık 5-7 gündür.

Sigara kullanıyorum, ameliyat olabilirmiyim ?

*Sigara kullanımı, eğer ek kronik hastalıklar yok ise tek başına ameliyat olmaya engel değildir ancak ameliyattan 7 gün öncesinde bırakılması önerilir.

Yazın ameliyat olmak riskli midir ?

*Ameliyat olmak için yaz ayı olmasından ziyade kanamayı artırıcı sıcak bir ortamda bulunulmaması tavsiye edilir. Günümüz şartları ile sağlanabilecek uygun şartlar ile yazın ameliyat olmada herhangi bir engel yoktur.

Ameliyattan sonra burun ucum düşer mi ?

*Burun ucu düşmesi denilen olgu aslında cerrahlar arasında kullanılan bir terim olmakla beraber düşen burun ucundan kasıt, düşen burun ucunun yere değilde operasyon ile sağlanan yeni şekli ve yerinin aşağı doğru yer değiştirmesi durumudur. Uygulanan günümüz teknikleri ile çok olası olmayan ama her rinoplasti ameliyatında gerçekleşebilecek bir ameliyat komplikasyonudur.

Ben burun ameliyatı oldum, tekrar olabilir miyim ?

*İkincil yapılan burun estetiği ameliyatına sekonder rinoplasti denir ve günümüzde sıklıkla uygulanır. Burun ameliyatı olmanın bir sayısı olmayacağı gibi, hasta beklentisi, yarar ve zarar analizi doktorunuz ile yapılacak görüşme sonrası operasyona karar verilmelidir.

Burun dolgusu Rinoplasti işleminin yerini tutar mı ?

*Günümüzde sıklıkla uygulanan burun dolgusu işlemi gerçek anlamda Rinoplasti işleminin yerini tutmaz ancak küçük sorunların çözümü için uygulanır ve kalıcı olmayıp belli aralıklarla tekrar uygulanması gerekmektedir.

Bu makale 30 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şenol Durukan

Op.Dr. Şenol Durukan, 1983 yılında Yozgat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur

Mecburi hizmet görevi için Ardahan Devlet Hastanesi'nde çalışmış olup, mesleki çalışmalarına Özel Tınaztepe Hastanesi 'nde devam eden Op.Dr. Şenol Durukan evli ve bir çocuk babasıdır.

Etiketler
Burun dolgusu
Op. Dr. Şenol Durukan
Op. Dr. Şenol Durukan
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube