REGL AĞRISI NEDİR? AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
4 Şubat 2020378 görüntülenme
Randevu Al
REGL  AĞRISI NEDİR? AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Regl ağrıları birçok hanımın korkulu rüyasıdır. Çoğu zaman enjeksiyon yaptırmadan geçmeyen bu ağrılar kadın hastalıkları ve doğum branşının en sık görülen acillerinden biridir.

Regl ağrıları iki tiptir. Birinci tip ağrıda altta yatan herhangi bir problem bulunamazken ikinci tipte ise ağrı var olan bir hastalığa bağlı oluşur.

Eğer bu ağrı ilk regl dönemlerinden 6 ay sonrasından beri varsa, reglden önce başlayıp 48-72 saat sürüp geçiyorsa, kramp tarzındaysa, bel ve bacağa yayılan alt karın bölgesinde bir ağrıysa, ultrason ile incelemede herhangi bir problem bulunamadıysa bu durumda birinci tip regl ağrısı tanısı konulur.

Ancak daha önceden ağrısız geçen regl dönemleri 20li veya 30lu yaşlardan itibaren ağrılı hale gelmişse, miktarı fazla veya düzen bozuksa, ilk veya ikinci reglde hemen başladıysa, ağrıkesici veya doğum kontrol haplarına cevap vermiyorsa, kısırlık ile birlikteyse, ilişkide ağrı duyuluyorsa, kötü kokulu akıntı ile birlikteyse, ikinci tip olduğu düşünülür ve altta yatan ciddi bir problem olduğu düşünülerek ileri tetkik yapılmasında fayda olur.

Eğer ağrınız tip 1 ise, yani altta yatan herhangi bir sorun bulunmamışsa, o zaman bazı tedbirlerle ağrıyı azaltmak mümkündür. Sigarayı bırakma ve düzenli egzersizin (özellikle plates) regl ağrılarını azalttığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Az yağlı ve vejeteryan diyet, magnezyum, E vitamini, piridoksin, akupunktur, akupress, aromaterapi ve  masajın da ağrıyı azaltmakta faydalı olduğuna dair yayınlar mevcuttur.

Ağrısız günler dilerim…

Etiketler

Adet düzensizliği tedavisiAdet sancısıDismenoreAdet öncesi gerginlikAdet döneminde beslenmeAdet dönemi beslenmeAdet dönemi diyetiAdet sancısında beslenmeAdet döneminde halsizlikDismenore nedir ve tetkiklerDismenore agrilarinin tedavisiDismenore ağrılı adet görmeDismenore nedirDismenore nedir?Dismenore( ağrılı adet görme) tanısı nasıl koyulur?Dismenore hayat boyu sürer mi?Dismenore sebepleriDismenore belirtileriDismenore riskleriDismenore neden olur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş

Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden sonra Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı tamamladım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır