Regl ağrısı nedir? azaltmak için neler yapılabilir?

Regl  ağrısı nedir? azaltmak için neler yapılabilir?

Regl ağrıları birçok hanımın korkulu rüyasıdır. Çoğu zaman enjeksiyon yaptırmadan geçmeyen bu ağrılar kadın hastalıkları ve doğum branşının en sık görülen acillerinden biridir.

Regl ağrıları iki tiptir. Birinci tip ağrıda altta yatan herhangi bir problem bulunamazken ikinci tipte ise ağrı var olan bir hastalığa bağlı oluşur.

Eğer bu ağrı ilk regl dönemlerinden 6 ay sonrasından beri varsa, reglden önce başlayıp 48-72 saat sürüp geçiyorsa, kramp tarzındaysa, bel ve bacağa yayılan alt karın bölgesinde bir ağrıysa, ultrason ile incelemede herhangi bir problem bulunamadıysa bu durumda birinci tip regl ağrısı tanısı konulur.

Ancak daha önceden ağrısız geçen regl dönemleri 20li veya 30lu yaşlardan itibaren ağrılı hale gelmişse, miktarı fazla veya düzen bozuksa, ilk veya ikinci reglde hemen başladıysa, ağrıkesici veya doğum kontrol haplarına cevap vermiyorsa, kısırlık ile birlikteyse, ilişkide ağrı duyuluyorsa, kötü kokulu akıntı ile birlikteyse, ikinci tip olduğu düşünülür ve altta yatan ciddi bir problem olduğu düşünülerek ileri tetkik yapılmasında fayda olur.

Eğer ağrınız tip 1 ise, yani altta yatan herhangi bir sorun bulunmamışsa, o zaman bazı tedbirlerle ağrıyı azaltmak mümkündür. Sigarayı bırakma ve düzenli egzersizin (özellikle plates) regl ağrılarını azalttığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Az yağlı ve vejeteryan diyet, magnezyum, E vitamini, piridoksin, akupunktur, akupress, aromaterapi ve  masajın da ağrıyı azaltmakta faydalı olduğuna dair yayınlar mevcuttur.

Ağrısız günler dilerim…

Bu makale 4 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden sonra Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı tamamladım. 2004 yılında İngiltere’de Londra King’s College Hospital, Women’s Services, Harris Birthright Research Center for Foetal Medicine Hastanesi’nde Prof Dr Kypros Nicolaides’in yanında yüksek riskli gebeliklerle ilgili çalışmalarda bulundum. Devlet Hizmet yükümlülüğümü Konya Ilgın Devlet Hastanesi’nde yaptım. 2008 yılında Hindistan Yeni Delhi’de Laparoscopy Hospital’da Prof. Dr. R.K.Mishra’nın yanında İleri Düzey Laparoskopi konusundan Fellowsip in Minimal Access Surgery programını tamamladım. 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde New York St. Luke’s and Roosevelt Hospitals, academic affiliates of Columbia University’de Prof. Dr Farr Nezhat ile ...

Etiketler
Adet düzensizliği tedavisi
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube