Refraktif cerrahi ile ilgili merak edilenler?

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
5 Ekim 201954 görüntülenme
Randevu Al
Refraktif cerrahi ile ilgili merak edilenler?

LASER TEDAVİSİ SIRASINDA VE SONRASINDA AĞRI OLUŞUR MU?

Laser tedavileri uyuşturucu özelliğe sahip göz damlaları yardımıyla yapılırlar. Ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Zaten işlem, göz başına ortalama 5 dakika gibi çok kısa bir zamanda gerçekleştiğinden hastalarımızın çoğu ne olduğunu anlamadan operasyon bitmiş oluyor. Ameliyat sonrası lasik tedavisinde rahatsızlık hissi (batma, yanma, sulanma, bulanık görme)gibi şikayetler yaklaşık 5 -6 saat sürer. Bir başka deyişle hastalar bir gün sonra uyandıklarında rahatlıkla günlük aktivitelerini yerine getirebilirler.

LASER TEDAVİSİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Sert kontakt lens kullanan hastalarımızın 3 hafta, yumuşak kontakt lens kullananların ise 1 hafta önceden mutlaka lens kullanımını bırakması gerekir. Ameliyat günü rahat kıyafetler giyilmesi, makyaj yapılmaması, hatta parfüm kullanılmaması önerilir.

LASER TEDAVİSİ GÜVENLİ MİDİR?

Excimer laser tedavisi yaklaşık 20 yıldır tüm dünyada uygulanmaktadır. Bu süreçte bu tedaviyi bırakmamızı gerektirecek kadar ciddi komplikasyonlarla karşılaşılmamıştır. Özellikle son dönemlerde gelişen yeni tetkik cihazlarının yardımıyla, uygun hasta seçimi yapılıp uygun tedavi uygulanırsa sonuçlar son derece tatminkardır.

LASER TEDAVİSİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER:

Tedaviden hemen sonra hastalarımızı rahatlatmak amacıyla antibiyotik ve steroid içeren 2 göz damlası verilir ve düzenli olarak saat başı kullanmaları istenir. Bir gün sonra ilaçların dozları azaltılır ve bu damlalar bir hafta boyunca kullanılır. 1 hafta boyunca denize, havuza girilmemesi ve gözün ovuşturulmaması ve hijyen kurallarına mutlaka uyulması önemlidir.

LASER TEDAVİSİNİN YAPILMASI, İLERİDE YAPILABİLECEK KATARAKT AMELİYATINA ENGEL Mİ?

Katarakt operasyonu öncesi, kaç numara göz içi merceği takılacağını hesaplamak için biyometri denilen bir ölçüm yapılır. Biyometride korneanın kırıcılık endeksi, bir parametre olarak kullanılır. Excimer laser tedavisi kornea kurvaturunu kalıcı olarak değiştirdiğinden bir dönem göz içi mercek hesaplamalarında zorluklar yaşandı. Ancak son 2-3 yıldır geliştirilen yeni formüllerle bu sorun artık yaşanmamaktadır.

FEMTOLASİK İLE NORMAL LASİK ARASINDA FARK VAR MIDIR?

Femtosaniye Laser, Excimer Laser tedavisinin en önemli aşaması olan fleb kaldırılmasını gerçekleştiren bir yöntemdir. Bunun dışında korneal implant uygulamaları ve kerotoplasti (kornea nakli) ameliyatlarında da kullanılabilmektedir. Nobel fizik ödülü sahipli bu laser teknolojisi,saniyenin katrilyonda biri sürede yaptığı kızılötesi atışlarla kornea içinde çok düzgün bir kesi oluşturur. Fleb oluşturulması sırasında standart keratomlarda görülebilen komplikasyonlar bu sistemde oluşmaz,dolayısıyla daha güvenli bir yöntemdir. Femtosaniye Laserin kullanıldığı Refraktif Cerrahinin standart keratomla yapılan tedavilere göre daha iyi görsel sonuçlar verdiği çeşitli yayınlarda bildirilmiştir.

LASER TEDAVİSİ SONRASI NUMARANIN GERİ GELMESİ MÜMKÜN MÜ? 

Düzeltilen numaranın tamamının geri gelmesi söz konusu değildir. Ancak 100 hastadan 5'inde gözlük kullanmayı gerektirecek küçük numaralar kalabilir. Bu durumda aynı bölgeden tekrar laser yapmak mümkündür. Sağlıklı günler dileğiyle...

Op.Dr.Ahmet Umay Nicosia-Cyprus Kaynak Göz Vakfı

Etiketler

LaserLaser tedavisiGöz hastalıklarırefraktif cerrahi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ahmet Umay

Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır