Reflüde yeni endoskopik tedavi yöntemi: özofix

Reflüde yeni endoskopik tedavi yöntemi: özofix

Gastroözofageal reflü hastalığı

Toplumda her 5 kişiden birinde görülebiliyor. Hastalık yemek borusu ile mide arasındaki kapak sisteminin değişik biçimlerde ve derecelerde bozukluğu ile  hafif , orta veya ağır formda seyredebiliyor. Reflünün ilaçla tedavisinde kapak bozukluğu olanlara kalıcı bir tedavi sağlamak mümkün olmuyor. İlaçlar içildiği sürece mide içerisindeki asit düzeyini azaltıyor, kapak bozukluğu olanlarda mide içeriği yine yemek borusuna kaçıyor fakat asit olmadığı için yemek borusu üzerindeki yanma ve ağrı hissi ortadan kalkıyor. Bu gruptaki reflü hastalarının %30'u ömür boyu ilaç içmek zorunda kalıyor. Sürekli ilaç kullanmanın yan etkileri ve maliyet problemleri düşünüldüğünde , kalıcı tedavi sağlayan laparoskopik reflü cerrahisi tek alternatif olarak kalıyor.

Günümüzde tecrübeli merkezlerde laparoskopik cerrahi %90 üzerinde başarılı sonuç alınabiliyor. İlaca bağlı hasta sayısının çokluğu göz önüne alındığında , ameliyatsız kalıcı tedavi arayışlarına  tıp endüstrisi büyük yatırımlar yapmakta.

Daha önce geliştirilen stretta ve Endoplikatör tedavilerinden uzun dönemde iyi sonuçlar alınmaması ve bu cihazların üretimlerinin durdurulması söz konusu.

Belçika ve Amerikalı gastroenterologlar ile cerrahların ortak çalışmasıyla  geliştirilen özofix  aleti daha önceki endoskopik (ameliyatsız,ağızdan girilerek) tedavilerden daha farklı bir yöntem.

Özofix ağızdan endoskopla birlikte mide içerisine sokuluyor. Aletin uç kısmında bükülebilme ve dışardan idare edilerek dikiş atma özelliği mevcut. Cerrahi olarak yapılan ve reflüyü önleyici bariyer fundoplikasyon bu aletle endoskopik olarak yapılabilmekte.

İşlem yaklaşık 45 dakika sürmekte, hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilmektedir.
Bir yıllık uzun dönem sonuçları %70 hastanın sürekli ilaç kullanmaktan kurtulduğunu göstermekte. Özofix yöntemini seçilmiş hastalara uyguluyoruz. Büyük mide fıtığı olanlar ve ileri derecede yemek borusunda kimyasal yanık (özofajit) olanlara bu yöntem uygulanmıyor. Özofix yöntemi cerrahiden korkan ve kalıcı bir tedavi arayışı olan hastalar için şu an etkin yöntem olarak gözüküyor.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar

Prof. Dr. Ahmet Gökhan TÜRKÇAPAR, 1964 yılında doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1987-1992 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Uzman Doktor olarak göreve başlayan Dr. TÜRKÇAPAR, aynı anabilim dalında 1997 yılında Doçent Doktor, 2003 yılında ise Profesör Doktor kadrosuna atanmıştır. Reflü, safra kesesi, fıtık, şişmanlık ameliyatları olmak üzere laparoskopik cerrahi konularında uzman olan Prof. Dr. Ahmet Gökhan TÜRKÇAPAR, Ulusal Cerrahi Derneği, Ankara Cerrahi derneği, Laparoskopik Cerrah ...

Etiketler
Mide asidi
Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar
Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube