Reflü sadece bir mide hastalığı değildir

Reflü sadece bir mide hastalığı değildir

Kahve ve çikolatayı çok tüketen, kaşıntıları, sivilceleri, cilt problemleri artan, öksürükleri çoğalan, burun tıkanıklıkları, mide ekşimeleri yaşayan gençler dikkat!

Uyanık kalmak için içtiğiniz kahve uyku, mutlu olmak için yediğiniz çikolata mutsuz yapabilir çünkü kafein ve kakao reflü oluşumuna sebep oluyor, reflü oluşumu alerjik hasatlıkları ve astımı tetikliyor. 

Kahve ve çikolatanın alerji ile ilişkisi vardır. Gece uyanık kalmak ve dikkat toplamak için tüketilen bu besinler, alerjik hastalıkları arttırabilmektedir. Beslenme ve uyku düzeni değişen gençler, kahve ve çikolatayı çok tüketiyor. Kafein içeren gıdaların fazla tüketimine bağlı olarak gelişen mide asit salgısının artması reflü hastalığını beraberinde getiriyor. Reflünün getirdiği sorunlar alerji ve astımı tetikliyor.

Reflü Hastalığı Kontrol Altına Alınmazsa Astıma Yol Açabilir

Reflü çocuk ve gençlerde karın ve mide ağrısı, ağza ekşi su gelmesi, ses kısıklığı, ağız kokusu, diş gıcırdatma, geğirme ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini göstermekle birlikte Reflü sadece bir mide hastalığı değildir. Bunlardan bir veya bir kaçının devamlı var olması halinde midede bir sorun olabileceğinden şüphe etmek gerekir ve reflü hastalığının kontrol altına alınmaması halinde astıma yol açabilmektedir.

Reflüden doğabilecek diğer hastalıkların oluşumu ise şöyledir;  Mideden yukarı çıkan asitli içerik, solunum sistemine, buruna ve akciğerler kaçtığında geçmeyen balgamlı öksürüklere ve burun akıntısına, burun tıkanıklığına yol açan sinüzite ve gece kriz şeklinde başlayan öksürük ise nefes darlığına yol açabilir. Bu gidişin önü alınmazsa astım kaçınılmazdır.

  

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yonca Tabak

Prof. Dr Yonca Tabak, 1984 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden, 1990 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1996 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 1998 yılında Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı, 2002 yılında doçent, 2008 yılında profesör oldu. 2008-2010 yılları arasında Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Profesörlük ve Anabilimdalı Başkanlığı yaptı. Bilimsel çalışmaları ile eş zamanlı, 2000-2020 yılları arasında özel kliniğinde çocuk alerji hastalarını tedavi eden Prof. Dr. Yonca Tabak, sosyal sorumluluk çalışmalarına kişisel web sitesi üzerinden başladı, Hürriyet Aile’de köşe yazarlığı ve kitap yazarlığı ile devam etti. 2014 yılında ilk kez kaleme aldığı Çocuklar ve Alerji kitabı, tıptaki gelişmeler ışığında 2018 ve 2023 yıllarında iki ...

Prof. Dr. Yonca Tabak
Prof. Dr. Yonca Tabak
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube