Reflu

Reflu

Gastroösafajial reflü   mide içeriğinin istem dışı olarak ösafagusa  yanlış yönde akması  sonucunda oluşur. İnfantlarda bu tip  reflü  fonksiyoneldir ve genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak  reflü  hastalık haline geldiğinde anemi, gelişme geriliği,  aşırı huzursuzluk, apne, bronkokonstriksiyon,  ses kısıklığı, ani bebek ölümü sendromu gibi klinik komplikasyonlar oluşturur. Daha büyük çocuklarda daha az görülür, ancak görüldüğünde mide yanması, ösafajit, solunum sıkıntısı  gibi klasik semptomlar yapar. Fizyopatolojisinde bir çok hipotez bulunmaktadır. Düşük alt ösafagus sfingter  basıncı  ve alt ösafagus sfingterinin ösafagus peristaltismi ile uyumuz olarak   geçici gevşemesi  önerilen nedenler arasındadır. Allerji ve inek sütü intoleransı gibi hastalıklar da  reflü  nedeni olabilir.

Reflü'nün neden olduğu  önemli  hastalıklar:

--Ani infant  ölüm sendromu:  Mide içeriği farenkse geçince  larengofarengeal kemoreseptörleri stimüle ederek apne oluşturur. Ani çocuk ölümünde apne nedenlerinin %10'u reflü olarak gösterilmiştir.

--Astım: Bu hastalarda  astım %25-75 oranında görülür. Reflü içeriklerinin  aspire edilmesi ile  solunum yollarında   hiper reaksiyon oluşur. Standard  astma tedavisine cevap  alınmaz ise  reflü ve astım tedavisi  bir arada   uygulanabilir.

--Rekürrent  pnömoni:  Rekürren pnömoni nedenleri arasında reflü  de düşünülebilir.

--Üst solunum yolu  hastalıkları: Ösafagüs  içerikleri,  yukarıda larengo ösafajial bölgede  asid artmasına ve  larenks bölgesinin sürekli irritasyonuna neden olur.  Ses kısıklığı, stridor,   kronik öksürük,   globus hissi,  disfoni,  rekürent krup, subglottik stenoz, posterior glottik ödem, posterior eritem yapar.

--Kronik tübotimpanik bozukluklar: Farengeal reflü ve rekürren rinofarejit sonucu tubotimpanik fonksiyon bozukluğu oluşur. Yapılan araştırmalarda bazı orta kulak mayilerinde pepsin bulunmuştur.

Rekürrent sinüs hastalığı  ve farenjitlerin potansiel nedenleri arasında reflü bulunmaktadır

Ultrason, sintigrafi, floroskopi, ve pH monitorizasyonu diagnostik metodlar arasındadır. Multikanal intraluminal impedans ölçümleri bu hastalığın fizyopatolojisini algılamada yenilik olmuştur. Reflü miktarını, retrograde bolus iletimini, bolus hız ve yönünü, apne miktarını ve pH metreyi gösterir.  

Reflü son yıllarda   oldukça popüler olmuş bir konudur,  endoskopik tetkiklerin gelişmesi ile reflünün önemi  daha çok kavranmıştır. Buna bağlı olarak bazı çocuk ve erişkin hastalıklarının  etyolojisinde reflünün  rol oynadığı anlaşılmıştır. Sonuçta tedavi ve hastalığa bakış açısı değişmiştir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Esra ERYAMAN

Prof. Dr. Esra ERYAMAN
Prof. Dr. Esra ERYAMAN
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube