Ramazanda diş sağlığına dikkat !

Ramazanda diş sağlığına dikkat !

      Oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ağız ve diş sağlığı. Uzmanlara göre çürükleri ve kokuyu engellemek için anti bakteriyel gargara veya ağız spreyi kullanılmalı.
      Ağız ve dişler, düzenli olarak kontrol edilmesi gereken yerlerimiz arasında. Uzmanlara göre düzenli fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yanı sıra en az altı ayda bir diş hekimine görünmek gerekiyor. Bunun yanı sıra bazı dönemlerde ağız ve diş sağlığı daha da önem kazanıyor. Ramazan ayı da bunlardan biri. Oruç tutarken, pek çok kişi dişini fırçalamadığı için sahurdan iftara kadar olan uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de artırabiliyor.

Kokunun sebepleri

      Oruç tutarken ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Estetik Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu'nun oruç tutanlar için önerileri var. Öncelikle Kışlaoğlu, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini belirtiyor: "Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Ayrıca Ramazan'da ağız antiseptiği kullanabilirsiniz. İftar ve sahurdan hemen sonra ağızda asit oranı arttığı için bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşur. Bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılması önemlidir. Bunun yanı sıra anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi de kullanılabilir. Hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara yapılabilir." Oruçluyken yaşanan en büyük sorunlardan biri ağız kokusu. Dr. Kışlaoğlu'nun açıklamalarına göre ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmıyor. Dişeti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabiliyor. Ancak ağız bakımı iyi bir şekilde yapılırsa ağızdaki kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu söyleyen Kışlaoğlu, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca üreyebildiğini vurguluyor. Kışlaoğlu, bakterilerin ağızda asitlenmeye yol açtığını, bunun da diş çürüklerine neden olduğunu söylüyor.

Sahurda hep aynı şeyleri yemekten sıkılanlar için öneriler

       Günlük öğün sayısının azaldığı Ramazan ayında, özellikle sağlığınızı, vücudunuzun ve yavaşlayan metabolizmanızın dengesini koruyabilmek için, ana ve ara öğünleri yine atlamadan tüketmeye çalışmak gerekiyor. Kahvaltı, diyetisyenlerin alışkanlık haline gelmesi için önemle vurguladığı günün en önemli öğünü. Ramazan ayında ise sahur, kahvaltı yerine geçiyor. Bu nedenle de çok önemli. Diyet Formula diyetisyeni E. Yasemin Batmaca Ramazan'da sağlıklı beslenebilmenin sadece iftardan değil ibaret olmadığını, sahurda itibaren beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin sahurda neler yenmesi gerektiğini şöyle özetliyor:

      Sahurda kahvaltı yapmak, en çok tercih edilen yemek çeşitlerinden. Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin mutlaka sahur sofrasında yer almalı. Eğer şeker hastalığı yoksa aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez de yenilebilir. Bunun yanı sıra domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler tüketilebilir. Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içeriyor.

      Tahıllı ekmekli tost veya sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata veya sebze içeren bir öğün de yine doyurucu ve sindirimi kolay olacaktır.

      Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı/yağsız yoğurttan oluşan bir mönü de posa içerdiği için doyurucu olabilir.

      Karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek gibi ürünler) ile aşırı miktarda olmayan meyve tüketilebilir.

      Ramazana özel besinlerin başında gelen pidenin orta boyunun sekizde birlik bir dilimi, bir dilim ekmek yerine geçer. Ve büyüklükte bir pide parçası yemenin problem yaratmayacağını söylemek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, pidenin genelde beyaz unla yapıldığı için esmer ekmeğe göre kan şekerini, daha hızlı yükselttiğidir.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Etiketler
Ramazanda diş sağlığına dikkat !
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube