Rahim Ağzı Yaraları ( Servikal Erozyon )

Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
24 Ekim 20114650 görüntülenme
Randevu Al
Rahim Ağzı Yaraları ( Servikal Erozyon )
Vajinal enfeksiyonlar, akıntılar hanımların sık yaşayabilecekleri, günlük ve sosyal hayatlarını negatif etkileyen problemlerdendir.
Vajinal akıntıların sebebi, bazen  sadece basit bir üşütme, soğuk alma sonucu akıntı, kasık ağrısı birlikteliğinde olabileceği gibi, tuvaletlerden, havuzdan kapılabilecek dirençli mikroorganizmalara bağlı vajinal enfeksiyonlar şeklinde veya cinsel yolla bulaşabilen basit enfeksiyondan, dirençli cinsel yolla bulaşan hastalıklara sebep olabilecek geniş bir yelpaze şeklindedir.
Özellikle üst yolunum enfeksiyonlarında ve diş hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiotikler sonrası bile bazı hassas hanımlarda, vajinal floranın bozulmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonları meydana gelmektedir. Sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarında mutlaka şeker hastalığı arıştırılmalıdır.
Tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar kronikleşerek, hem rahim ağzında hem de rahim içi, tüpler ve yumurtalıklarda kronik pelvik enfeksiyona yol açarak;  geçmeyen kasık ve karın ağrılarıyla seyreden durumlara sebep olabilirler.
En sık rastladığımız bulgulardan biri  enfeksiyonun rahim azğı tahribatı yapması sonucu, servikal erozyon denen rahim ağzı yaralarıdır. Rahim ağzı yaraları veya rahim ağzında yara benzeri bulgular, rahim ağzında hafif kırmızılıktan, geniş bir yaraya, bazen biopsi ile farklı sonuçların alınabileceği rahim ağzı hastalıklarına (ASCUS,CIN 1-2-3,rahim ağzı kanseri) kadar geniş bir alanda incelenir.
Rahim ağzı yaraları tespit edildiği zaman, smear alınarak bir patolojinin veya hastalık varlığının taraması yapılmalıdır. Eşlik eden vajinal akıntı var ise vajinal kültürler ile mevcut mikroorganizmaların varlığı orataya konur. Öncelikle vajinal enfeksiyonu medikal olarak tedavi etmek, daha sonra sebat eden servikal erozyon (yara), damarlanma artışı gibi durumlarda smearde patoloji var ise kolposkopi ile gözlem sonrası, rahim ağzından biopsi alınarak, patoloji yok ise direk servikal koterizasyon (yara yakma), kriyoterapi (yara dondurma), servikal lazer işlemlerinden herhangi biri ile yara alanı ve oradaki tahribatlı hücreler ortadan kaldırılarak tedavi yapılmalıdır.
Rahim ağzı yara yakma ya da dondurma işlemi, kelime olarak korkutucu gelse de, işlem süresi kısa, genellikle tamamen ağrısızdır, günlük hayata kalındığı yerden devam edilebilir. Özellikle doğum yapmamış olan hanımların, rahim ağzı yaralarına müdahalede tereddütleri çok sık olmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarda ve edinilen tecrübelerde olduğu üzere, vajinal enfeksiyonlar, akıntılar, rahim ağzı yara ve enfeksiyonları tedavi edildikten sonra spermlerin geçişi daha kolay olacağından gebe kalma olasılığı artmaktadır.
Kronik vajinal enfeksiyonlarda, kronik servisit (rahim ağzı enfeksiyonları), kronik pelvik enfeksiyon ve ağrılarda, intravajinal ozon tedavisi de kullanılmakta, özellikle vulvadaki (dış genital bölgelerdeki) cilt enfeksiyonları ve cilt hastalıklarında da lokal ozon terapi fayda sağlamakta ve kliniğimizde uygulanmaktadır.
Rahim ağzı yaralarında yapılabilecek ve yapılması gereken işlemler özetlenecek olur ise, jinekolojik muayene, smear, vajinal kültürler, kolposkopi ile gözlem, biopsi ve servikal koterizasyon (yara yakma) 'dur...
…..Hiçbir şikayetiniz olmasa bile, yılda 1 kez smear aldırmayı ihmal etmeyiniz.....

Etiketler

YumurtalıkAscusRahim ağzı yaralarıAkıntıSmearVajinal enfeksiyonTüpServikal erozyonCiltteki yaraları yakma

Yazar Hakkında

Op. Dr. Filip Taşhan

Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır