Rahim ağzı kanseri tedavisi - leep (elektro kozinasyon)

Rahim ağzı kanseri tedavisi - leep (elektro kozinasyon)

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ - LEEP (Elektro Kozinasyon) LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) cümlesinin kısaltılmış halidir  ve PAP smear sonucunda anormallik saptanan kadınların rahim ağzının kötü huylu hastalıklara dönüşebilen öncül lezyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır (smear testinde CIN ya da SIL saptanan olgular) .

LEEP muayenehane şartlarında lokal anestezi ile yapılabileceği gibi genel anzestezi ile de yapılabilir. İşlem yaklaşık 3-4 dakika sürer. İşlem sonrası hastanede yatış gerekmez ve hasta hemen normal hayatına dönebilir. İşlemin yapılışı: Hasta jinekolojik pozisyonda masaya yatırılır, vajinaya spekulum yerleştirilir ve rahim ağzı ortaya çıkarılır. Daha sonra ucunda elektrik akımını ileten yarım halka şeklinde bir tel bulunan kaleme benzeyen elektrokoter yardımı ile rahim ağzından bir parça çıkartılır. Bu elektrik akımı hem dokuyu kesmeye hem de geride kalan dokuyu yakarak kanamayı durdurmaya yarar. Çıkartılan parça patolojik incelemeye gönderilir. Kanamayı durdurmak amacıyla elektrokoter veya bazı solusyonlar kullanılabilir.


Avantajı: LEEP rahim ağzını yakma, dondurma ya da laser ile tahrip etme gibi pekçok tedaviye göre dokuyu tahrip etmeden çıkartılmasına ve özellikle rahim ağzı kanserinin başlangıç yeri olan servikal kanaldaki Transformasyon zonunun çıkartılmasına olanak verdiği için diğer yöntemlere nazaran daha başarılıdır. Tam ve yeterli bir tanı için bu Transformasyon zonunun incelenmesi gereklidir. İşlem sonrası yakınmalar: -İşlem sonrası kanama veya koyu kahverengi-siyah bir akıntı olabilir. -Bazen işlem günü ve bir sonraki gün adet sancısına benzer ağrılar olabilir. -Enfeksiyon gelişmesi.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır. 2005 - 2009 yılları arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışmış olan Op. Dr. Korkut ARSLAN, 2009 yılında Şanlıurfa' da askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2010 yılından beri İstanbul'da bulunan özel muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mesleki çalışmlarını sürdürm ...

Etiketler
Cin
Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube