Rahim ağzı kanseri öncü lezyonlar (cın)

Rahim ağzı kanseri öncü lezyonlar (cın)

Rahim ağzı kanseri yavaş bir şekilde ilerleyen ve kanser oluşumundan önce rahim ağzı kanseri öncü lezyonlarının tespit edilebildiği jinekolojik bir kanser türüdür. Servikal lezyonlar yani kanser öncesi oluşumlar genellikle transformasyon zonunda ortaya çıkar ve henüz kansere dönüşmeyen dokular olarak tanımlanabilir.

Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN) olarak da bilinen servikal lezyonlar hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır. Bu sınıflama lezyonların kansere dönüşmesi riskinin ne kadar yüksek olduğunun anlaşılmasını sağlar. Lezyonlar rahim ağzı dokusunu az derinlikte tutarsa hafif displazi (CIN I - LSİL); orta derinlikte tutarsa orta derece displazi (CIN II - HSİL) ve %75 ve daha fazla tutarsa ağır displazi (CIN III - CIS) varlığından söz edilebilir.

Servikal Lezyon Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı dokusunda meydana gelen değişiklikler yani servikal lezyonlar henüz kanser değildirler. Dolayısıyla zamanında yapılan taramalar sonrası uygulanacak tedavilerle rahim ağzı kanserine dönüşmeden kadınların tedavi edilebilmesi mümkündür. Servikal lezyon belirtileri bu nedenle ihmal edilmemeli ve erken teşhisin önemi göz ardı edilmemelidir.

Servikal lezyon belirtileri, lezyonun rahim ağzı dokusunu tutma derinliği az ise ortaya çıkmaz; rutin Smear taramaları sonucu varlığı belirlenir. Ancak rahim ağzı yarası, cinsel ilişki sonrası kanama ve kondilom (genital siğil) gibi semptomlara da neden olabilir.

Servikal Lezyonların Teşhisi

Servikal lezyonların teşhisi için ilk adım PAP Smear testidir. PAP Smear testi sonuçlarında servikal lezyon olabileceğine dair bulgular elde edilirse ileri tetkiklere geçirilir. Tetkik yöntemleri belirlenirken hastanın yaşı, menopoz döneminde olup olmadığı, hamile olup olmadığı gibi değişkenler dikkate alınır. Kişiye bu aşamada simir testi yeniden uygulanabilir, HPV testi yapılır, kolposkopi gerçekleştirilir, servikal biyopsi örneği ve ek olarak endometriyal örnek alınabilir.

Yapılan tüm testler sonrası kişide servikal lezyon olup olmadığı ve varsa lezyonların sınıflaması gerçekleştirilir. Akabinde tedavi sürecine geçirilir.

Rahim Ağzı Kanseri Öncü Lezyonların Tedavisi

Servikal lezyon tedavisi CIN I ve CIN II aşamalarında kimi zaman rutin smear ve kolposkopi yöntemleri ile izlenir ve herhangi bir invaziv tedavi uygulanmaz. Bazen ise koterizasyon, kriyoterapi, konizasyon, lazer veya LEEP uygulamaları yapılır

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Erkan

1970 yılında Ortaköy’de doğdu.  İlk ve ortaöğretimini Ankara’da tamamladı. 1987 yılında TED Ankara Koleji’ni bitirdi. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 yılında uzman oldu ve aynı hastanede başasistan olarak göreve başladı. Bu dönemde asistan eğitiminin yanı sıra çok sayıda jinekolojik ve obstetrik operasyonlarda görev aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda poster, makale ve sunum hazırladı. 2011 yılında hastanedeki görevinden istifa ederek tam serbest olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Ege Üniversitesi Yardımla Üreme ve Tüp Bebek Kliniği’ne katılarak tüp bebek eğitimi aldı. 2016 yılında Cinsel Terapi ve Vajinismus alanında çalışmalara başladı ve cinsel terapist ünvanı aldı. 1998 yılından ...

Etiketler
Servikal lezyon
Op. Dr. Levent Erkan
Op. Dr. Levent Erkan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube