RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
22 Kasım 20155916 görüntülenme
Randevu Al
RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir. Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür.

Kanser displazi olarak adlandırılan hafif formu ile başlar ve ilerler. Anormal hücre büyümesi genellikle 25-35 yaşları arasında başlar. Bu hücreler prekanseröz (öncül kanser hücresi) olarak değerlendirilir. Zamanla bu hücreler kanser hücrelerine dönüşerek rahim ağzının dış kısmında sınırları belli bir kanser oluşturur. Bu durum tedavi edilmediğinde rahim ağzının diğer katlarına ve diğer organlara yayılır. Erken dönemde teşhis edilebilen vakaların % 95’inden fazlası iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Rahim Ağzı Kanseri Riskini Arttıran Faktörler

Sigara kullanımı,

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,

18 yaşın altında cinsel ilişkinin başlaması,

Çok doğum yapmak,

18 yaşın altında doğum yapmak,

Bağışıklık sisteminin yetersiz olması,

Folik asit, vitamin A ve vitamin C eksikliği,

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan özellikle HPV enfeksiyonu en önemli risk faktörü olarak kabul edilir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Bu kanser türünün en ileri aşamalara kadar “basit” bir akıntı dışında hiçbir belirti vermeyebilir ve bu durumlarda bazen tesadüfen yapılan bir papsmear incelemesiyle ortaya çıkarılabilir.

Rahim ağzı kanseri sıklıkla düzensiz kanamalar veya ilişki esnasında ortaya çıkan kanamalar şeklinde belirti verir.

Canlılığını kaybetmiş kanser dokularının “çürümesi” neticesinde oldukça kötü kokulu bir akıntı ortaya çıkabilir.

İlerlemiş kanser olgularında ise durdurulması oldukça zor kanamalar ortaya çıkabilir.

İleri evre kanser olgularında tümör kitlesinin böbrekle mesane arasında yer alan idrar borusuna baskı yapması neticesinde böbrekler işlevlerini yitirebilir.

Tedavi

Cerrahi yada radyoterapi şeklindedir. Hastalığın evresine göre değerlendirilerek karar verilir.

Etiketler

Rahimağzı kanseriRahim ağzı kanseri belirtileriRahim ağzı kanseri şüphesiRahim ağzı kanseri riskiRahim ağzı kanserine yaklaşımRahim ağzı kanseri nedeniRahim ağzı kanseri sebepleri

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır