Rahim ağzı kanseri !

Rahim ağzı kanseri !

 Kanser , kalp ve damar hastalıkları nedeniyle oluşan hastalıklardan sonra gelen ikinci en sık ölüm nedenidir.Son 30 yılda kanser olan insan sayısı 2 misli artmıştır ve 2020 yılına varıldığında 1 kat daha artış olacağı öngürülmektedir.Üzücü ancak  bu yıl dünyada 12 milyon kişi de kanser tespit edilecek.Rahim ağzı (Serviks) kanseri kadın kanserleri içerisinde ikinci sıklıkta görülen kanserdir.1 yıl içerisinde 500.000 in üzerinde rahim ağzı kanseri tanısı konulmakta ve yarısından fazlasının bu nedenle hayatını kaybetmektedir.Rahim ağzı kanserinin % 80 i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Zimbabve, Brezilya.Peru  en sık  , İsrail ve Çin ise en az serviks kanseri görülen ülkelerdir.Türkiye de ise Sağlık bakanlığını 2002  verilerine göre serviks kanseri görülme sıklığı 100000 de 3.96 ‘dır.

  Serviks kanseri, yıllık tarama ve muayene uygulanabilen bir kadınla karşılaştırıldığında ,3 yılda bir kontrollere gelen bir kadında 3.9 kat, 10 yılda bir kontrol olan kadında 13 kat daha fazla görülmektedir.Kanseri önlemede en başarılı strateji tüm populasyonu içeren organize tarama programlarıdır.Bu da smear in yaygın olarak kullanılması ile elde edilebilir.Serviks kanseri erken tanınabildiğinde kesinlikle tedavisi olan bir hastalıktır.Serviks kanseri için taramanın amacı habis ve habis öncesi tedavi edilebilir dönemi yakalamaktır .

  Servikal smear işlemi  jinekolojik muayene esnasında yapılan,kısa süren ve ağrısız bir işlemdir.1 gün öncesinden itibaren ilişki ve vaginal duş yapılmamalı ve 1 hafta önceden de kullanılmakta ise vaginal ilaçlar kesilmelidir.Rahim ağzından alınan hücreler patolog tarafından değerlendirilir ve sonuca ulaşılır.

  Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri ve beraber bulunabilecek durumlar şunlardır:

1-     HPV Human Papilloma Virüs

2-     Sigara

3-     Herpes simpleks virüs tip 2

4-     Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar

5-     Vit C ,Beta –karoten ve Folat eksikliği

6-     Erken yaşlarda ilişki

7-     Çok eşlilik

8-     Kötü hijyen

  Serviks kanseri gelişiminde Human Papilloma Virüs (HPV) infeksiyonunun,yukarıdaki yardımcı faktörlerin etkisiyle kansere yol açtığı günümüzde kabul görmektedir.Tüm serviks kanserleri %99.7 HPV virüs DNA  sı içerir.Deri ve mukoza da tespit edilen bu virüsün 200 den fazla tipi vardır ve bunların %40’ ı anüs ve genital bölgede görülür.Son çalışmalar 15 anogenital HPV tipinin kanser açısından yüksek riskli,3 tanesinin de muhtemel yüksek riskli olduğunu göstermektedir. 

   HPV bağlı oluşan bir diğer hastalıkta genital siğillerdir.Dünyada ,kadınlarda görülen cinsel ilişki ile bulaşan en yaygın hastalık;HPV virüstür. Kadınların yaklaşık % 80’i yaşamlarının bir anında serviks kanserine neden olabilen bir virüsle enfekte olacaktır .Genital siğiller HPV TİP 6 ve 11 ile oluşmaktadırlar. Genital siğiller çok yaygındır. Her yıl tüm dünyada 30 milyon yeni genital siğil olgusu ortaya çıkmaktadır.  Genital siğiller infeksiyona yakalanmış bir kişiyle cinsel temastan sonra haftalar veya aylar içerisinde ortaya çıkabilir.Fakat serviks kanseri özellikle HPV tip 16  ikinci olarak da tip 18  tüm serviks kanseri yapabilen HPV virüs ailesinin % 70 ini oluşturur.HPV infeksiyonunun büyük kısmı ilk teması izleyen 3 yıl içerisinde görülür.

  HPV infeksiyonu deri, mukozal membranlar, ile vücut sıvılarından geçer ve klinik olarak belli olmayan lezyonlarla başlar.Cinsel ilişki ile bulaşmada en önemli faktör partner fazlalığı ve infeksiyonun erken yaşta alınmasıdır.Erkeklerinde değişik kadın partnerlerle teması onların eşlerinde servikal kanser riskini arttıracaktır. Bunun dışında vertikal geçiş(anneden çocuğa), ağız  ve el teması ile de geçiş mümkündür.Doğum sırasında alınabileceği kesin olarak gösterilmiş olan infeksiyon HPV tip 6 ve 11’ e bağlı gelişen laringeal papillomatozis denilen  bebek hastalığıdır.

    Dünyada her 2 dakikada 1 kadının hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşıdır.Prezervatif kullanımının hastalığı önlemede etkisini araştıran çalışmaların sonuçları çelişkilidir.Prezervatifin deri yüzeyini örtebilen bölgelerinden hastalık geçişi olmayacaktır ancak diğer kısımlardaki mikro çatlak bölgelerden ve prezervatif hasarına bağlı oluşabilecek temas HPV geçişini mümkün kılacaktır.

   Serviks Kanseri aşısı da olduğunuz diğer aşılar gibi, örneğin tetanoz veya Hepatit B aşısı, etki eder. Aşılandığınız zaman vücudunuz bu virüse karşı spesifik direnç oluşturur, ve bunun sonucunda virüsle karşılaştığınızda, enfeksiyona karşı korunabilirsiniz.

    Sağlınız için ayıracağınız kısa bir doktor ziyareti SÜREsi, sizi uzun SÜRE sevdiklerinizden ayrılmamanızı sağlayacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seyhan Özcan

Op.Dr.Seyhan ÖZCAN, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa 'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Seyhan ÖZCAN, İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Pap smear
Op. Dr. Seyhan Özcan
Op. Dr. Seyhan Özcan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube