Püre hazırlama

Püre hazırlama

İlk katı gıdalar püre şeklinde, bebeğin yiyebileceği yumuşaklıkta, ince ve akışkan kıvamda olmalıdır. Hafif pütürlü bırakabilirsiniz. Sonraki aylarda çatalla ezerek verebilirsiniz.

Bebeğinize hazırlayacağınız ek gıdalar için en sağlıklı pişirme yöntemi olarak kabul edilen buharda pişirmeyi tercih edin. Bu sayede sebze, meyvelerin vitamin ve besin değerleri korunacaktır. Buharda pişirmek için tencere içine yerleştirilen süzgeçlerden kullanabilirsiniz. Bebeklere özel veya tüm aile için kullanabileceğiniz bir buharda pişirici tercih edebilirsiniz. Buharda pişirirken de mutlaka içme suyu kulanın. Sebzeleri ilk başlarda tam yumuşamış, bebeğiniz geliştikçe de hafif diri olarak hazırlayabilirsiniz.  Meyve ve sebzeler metale değdiklerinde vitamin kaybına uğrar. Dolayısıyla taze meyveleri porselen veya plastik bıçakla kesip cam rende kullanarak rendelerseniz vitamin kaybını en aza indirirsiniz.

Meyve suyu yerine meyveyi posasıyla birlikte vermenin daha faydalı olduğu tüm bilimsel kaynaklarca destekleniyor. Sindirimi kolaylaştıran ve vitamin değeri yüksek olan lifli kısımlar meyve suyunda bulunmaz. Kaldı ki meyve suyu fazla miktarda şeker içerir ve kan şekerinde hızlı değişikliklere neden olur.

Püreleri ne kadar pütürlü olmalı?

Soluk borusuna kaçar korkusuyla bebeklere aylarca “pütürsüz, mükemmel püreler“ verilmesi doğru değildir. Bu yüzden blender kullanmanız önerilmez. Kolay kusmayan bebeklere pütürlü püreler vermek dil papillalarının gelişmesini, alışmasını sağlar. Böylelikle bebeğiniz pütürlerle yutmayı öğrenecektir. İlerleme sırası önce pürüzsüz püre ve çorba, sonra yumuşak pütürlüler ve küçük parçalar şeklinde olabilir. Pütürlü vermeye başlamak için dişinin çıkmasını beklemenize gerek yoktur. 8-9 ayda ele alınan gıdalar, dilim salatalık gibi seçilmelidir. 

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Anne sütü
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube