Psikolojik tedaviler ömür boyu sürer mi?

Psikolojik tedaviler ömür boyu sürer mi?

Tıpta bir çok hastalığın tedavisi kısa sürerken psikiyatrik hastalıkların tedavilerinin uzun sürdüğüne inanılmaktadır. Halbuki şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi hastalıklar uzun yıllar sürebilmektedir. Psikiyatride ise ömür boyu tedavi gerektiren tek hastalık şizofrenidir. Bunun dışındaki tüm hastalıklar kısa sürelerle tedavi edilmektedir. Ancak bir hastalığın iyileşmemesi ile tekrarlaması farklıdır. Psikiyatrik hastalıklar iyileşebilir ama tekrarlayabilir. Tekrarlamasın diye ömür boyu tedavileri gerekmemektedir.

Psikiyatrik hastalıkların içinde danışanların en çok kaygılandığı rahatsızlık dikkat eksikliğidir. Anne babalar çocuklarında dikkat eksikliği çıkarsa uzun yıllar boyunca ilaç kullanması gerektiği konusunda kaygılanmaktadırlar. Halbuki dikkat eksikliği 13-14 yaşlarında büyük oranda azalan çok az oranda iler ki yıllarda tedavi gerektiren bir hastalıktır. Depresyon, birkaç ay boyunca tedavi edildikten sonra düzelen kişinin normal hayatına döndüğü bir hastalıktır.

Zaman zaman tekrarlansa da her seferinde tedavi daha kolay olmaktadır. Bu nedenle depresyon tedavisinin de çok uzun süreli bir tedavi olmadığı söylenebilir. Genelinde kaygı bozuklukları özelinde panik bozukluk da çok uzun süreler tedavi gerektirmeyen ancak ilaç tedavisinin yanında terapilerin de gerekli olduğu tedavilerdir.

Böyle olduğunda tedavi kısa sürmekte ve kalıcı olmaktadır. Takıntı bozuklukları denilen obsesif kompulsif bozukluklar ilaç tedavisi ile birlikte bilişsel terapilerin eklenmesi ile daha kısa sürede tedavi olmaktadır. Bilişsel terapilerin eklenmediği durumda ise ilaç tedavisi ile alınan sonuçlar daha uzun süre alabilmektedir. Sigara ve alkol tedavisi ve uyuşturucu bağımlılığının tedavisi daha kısa sürmektedir. Ancak bu bağımlılıkların tedavi sonrasında takip süreci 5-6 ayı bulabilmektedir. Sonuç olarak psikiyatrik hastalıklar ömür boyu süren hastalıklar değildir. Bu nedenle tedavileri de ömür boyu değildir. Kısa dönem ilaç tedavilerinin psikoterapiler ile desteklenmesi hem tedavi sürecini kısaltmakta hem de iyilik sürecini uzatmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube