Psa değerim yüksek, prostat biyopsisi yaptırmalı mıyım?

Prostat biyopsisi kimlere yapılır? Makattan parmakla muayenede prostatta anormal sertliği veya yüksek kan PSA değerleri olan erkeklere yapılır.

Psa değerim yüksek, prostat biyopsisi yaptırmalı mıyım?

Prostat biyopsisi kimlere yapılır?
Makattan parmakla muayenede prostatta anormal sertliği veya yüksek kan PSA değerleri olan erkeklere yapılır. Genellikle 50 yaş sonrası, ailesinde prostat kanseri hikayesi var ise 40 yaş sonrası kişiler biyopsi için adaydır. Prostat biyopsisini, ultrason eşliğinde makattan yapıyoruz.

Biyopsinın yapılma şekli nasıldır?
Prostat bezi çevresine, lokal anestezi uyguluyoruz. Ucunda özel biyopsi iğnesi bulunan ultrason probunu makattan içeri koyarak öncelikle prostat bezini görüntüleyip planlama yapıyoruz. Aynı zamanda anestezi de (sedasyon) verebiliyoruz. Sonrasında, prostat bezinden çoğunlukla 12 adet doku örnekleri alıyoruz. Eğer ultrasonda şüpheli görülen odaklar (nodül, kitle) varsa, o odaklardan da parçalar alabiliyoruz. Anestezi dahil maksimum 20-25 dk sürüyor. İşlem sırasında neredeyse hiç ağrı duymuyorsunuz. Tetkik sonucunu 6-7 gün sonrasında alıyorsunuz.

 

Bu makale 15 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İsmail Gülden

Op. Dr. İsmail Gülden 1983 yılında Çorum'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Çorum'da tamamladı. 2008 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2010-2015 yılları arasında görev yapmış ve uzmanlığını almıştır.

2015-2020 yılları süresince Gaziantep Devlet Hastanesinde çalışmıştır.

Op. Dr. İsmail Gülden Üromar Tıp Merkezinde görev yapmaktadır. Op. Dr. İsmail Gülden evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Etiketler
Prostat biyopsi ağrılımıdır
Op. Dr. İsmail Gülden
Op. Dr. İsmail Gülden
Çorum - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube