Prp platelet rich plazma (platelet/trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma) yöntemi

Prp  platelet rich plazma (platelet/trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma) yöntemi

Doktor hastasını muayene ettikten sonra içinde özel bir jel bulunan küçük tüplerin içine az miktarda kan alır ve santrifüj işlemi uygular. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır: Yani her mililitresinde yaklaşık 200.000 trombosit bulunan bu kanın kırmızı hücrelerden oluşan kısmı ayrılır, böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. İşte buna PRP adı verilir. Trombositlerin kanın pıhtılaşması ile ilgili işlevleri var, fakat aynı zamanda bir doku hasarının iyileşmesini sağlayıcı özellikteki büyüme faktörlerini de salgılıyorlar.

PRP tüm kas-iskelet sistemi hastalıklarında diz ağrıları, kireçlenmeler, menisküs yırtıkları, omuz kas yırtıkları, donuk omuz, bilek sinir sıkışmaları, tetik parmak, dirsek ağrıları, el bileği ağrıları, ayak bileği ağrıları, kalça ağrılarında, geçmeyen kuyruk sokumu ağrıları tedavi edici amaçla yapılmaktadır.  PRP 15’er günlük aralarla 3-4 seans yapılır. PRP tedavisi bir tür semptom baskılama yöntemi olmayıp direk olarak hastalığı tedavi etmeye yönelik bir metottur.

Diğer ana kullanım alanı da estetik üzerinedir. Özellikle yüz, boyun, saç, el, boyun  gibi  istenen bölgeye uygulanıyor. Cilt daha parlak ve canlı görünür. Özellikle yüz bölgesinde karşılaştığımız güneş ve yaşlılık lekeleri yumuşar, göz altı bölgesi torbalanmalar ve mor renk değişikliklerinde düzelme olur. İnce çizgiler yumuşar. İnsanlar “Çok genç görünüyorsun. Estetik ameliyat mı yaptırdın?” diye sorabilirler. Oysaki son derece doğal bir yöntem olan PRP sadece zaten sizde olanı size daha güçlü bir şekilde geri verir. Bu da cildinizin savunma mekanizmasıdır. Bir güzel tarafı da PRP’nin etkileri uygulama yapılan bölgenin çevresinde de görülür. Yüze yaptırdığınızda saçlarınız da canlanır. Mezoterapi ile uygulanan uygulamalı PRP 15’er günlük aralarla 3-4 seans yapılır. 8-10 ay sonra 3-4 seanslık bir kür daha yapılır.

Bu makale 22 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar, 1982 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Patnos Devlet Hastanesi, Bezm-i Alem Üniversitesi, Çınarcık Devlet Hastanesi, İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi gibi kurumlarda görev almış olan Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar, bir çok bilimsel makale sahibi olup, aynı zamanda Adakent Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kurucu üyesidir ve aynı bölümde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. İstanbul Mehmet Toprak Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Ada Medica Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır. ...

Etiketler
Prp tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar
Karaman - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube