Protezler

Protezler

Tam Protezler

Ağzında hiç dişi kalmamış hastalara yapılan protezlerdir. Yapımında kullanılan madde akriliktir. Bazı özel durumlarda içerisine metal yerleştirilebilir. Bu yapının üzerine yerleştirilen yapma dişlerde genellikle akril materyalinden hazır olarak piyasada bulunmaktadır. Tam protezlerde porselen dişlerin kullanılması özel durumlara bağlı olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle, kullanılacak materyale hekiminizin karar vermesi en uygun yoldur.

Bölümlü Protezler 

Ağızdaki dişlerin bir kısmının eksildiği durumlarda eksilen dişlerin yerini doldurmak amacıyla, metal iskeletli ve mevcut dişlere metal kroşeler (kancalar) veya özel hassas tutucular yardımıyla tutunan, eksik dişleriniz yerine yapay hazır dişlerin yerleştirildiği ve takılıp çıkartılabilen protezlerdir.

Hareketli protezlerimi her gece çıkartmadan uyumamın herhangi bir zararı olabilir mi?
Evet olabilir. Çünkü protezlerinizi geceleri çıkartmak ağızınızdaki dokuların dinlenmesine fırsat sağlar. Eğer çıkartmazsanız dokuların üzerinde sürekli bir baskı oluşacağı için ağızınızda kızarıklıklar oluşabilir. Ayrıca protezin yapıldığı madde su emme özelliğine sahiptir; ağzınız kuruyabilir, mantar enfeksiyonları oluşabilir.

Protezler ne kadar sürede yenilenmelidir?
Ağız içerisindeki dokular sürekli bir değişim içerisindedir. Bu yüzden protezleiniz bir süre sonra ağızınıza tam olarak uyum gösteremeyebilirler. Diş hekiminize düzenli olarak kontrole giderseniz diş hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

Protez kullanmaya başladıktan sonra konuşmada bozukluk olursa ne yapılmalıdır?
Daha önce protez kullanmayan kişiler başlangıçta konuşmada sıkıntı çekeceklerdir. Evde yüksek sesle okuma alıştırmaları yapmaları bu sıkıntının daha çabuk ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Metal Destekli Porselenler 
Alt yapı olarak metal alaşımların kullanıldığı kron köprü protezlerdir.

Metal destekli seramiklerin en büyük avantajı nedir?
Ekonomik olması en çok tercih sebeplerindendir. Ayrıca ağızda bütün dişlere uygulanabilir. İyi bir hekim labarotuvar ve hasta işbirliğiyle de uzun yıllar kullanılabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sonay Öztan Gökhan

Dt. Sonay Öztan Gökhan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Birçok seminer, kongre ve eğitimlerde yer almıştır.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Güngören'de bulunan Özel Dt Sonay GÖKHAN Muayenehanesi'nde devam etmektedir

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
facebook
Etiketler
Tam protezler nasıl uygulanır
Dt. Sonay Öztan Gökhan
Dt. Sonay Öztan Gökhan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube