Prostatit(prostat iltihabı)

Prostatit ,üroloji kliniklerine gelen en sık tanılardan biridir. Prostat iltihabı, çoğunlukla şüpheli cinsel ilişkilerden sonra başlayan idrar yaparken yanma,idrar kanalında sızlama,penis ucunda yanma,apış arasında rahatsızlık ve ağrı hissi,  testislerde ağrı, kasıklarda ağrı ,boşalırken veya sonrasında yanma şikayetlerine neden olur.

Prostatit(prostat iltihabı)

2012-2022 yılları arasında klinğimizde gerçekleştirdiğimiz ve 5.000'in üzerinde hastaya uyguladaığımız Prostat Enjeksiyonu tedavisi ile %95 gibi yüksek başarı oranı yakaladık. Peki nedir bu Prostatit?

1)Prostatit ,üroloji kliniklerine gelen en sık tanılardan biridir. Prostat iltihabı, çoğunlukla şüpheli cinsel ilişkilerden sonra başlayan idrar yaparken yanma,idrar kanalında sızlama,penis ucunda yanma,apış arasında rahatsızlık ve ağrı hissi,  testislerde ağrı, kasıklarda ağrı ,boşalırken veya sonrasında yanma şikayetlerine neden olur.

2)Beraberinde sertleşme ve boşalmada etkili olan pelvik kaslar etkilendiği için erken boşalma,ereksiyon bozukluğu,geç boşalma, orgazm bozukluğu gibi şikayetler sık olarak görülür.Prostatit tedavi edilmedikçe bu şikayetler devam eder.

3)Prostat iltihabı prostatın idrar kanalına yakın bölgelerini tutmuş ise  daha çok işeme şikayetleri oluşur.Bunlar zor işeme, içeride idrar kalma hissi,idrar yapaken yanma,ince idrar yapma gibi şikayetler görülür.

4)Prostat iltihabı kronikleştiğinde hayat kalitesini olumsuz etkiler,Psikolojik ve sosyal sorunlara yol açar.

5)Prostat iltihabının teşhis ve tedavisinde ne yazık ki A.B.D dahil olmak üzere hekimler yeterli düzeyde tetkik ve tedavi yapmazlar.Çoğu zaman bir idrar tahlili ve bir ultrason ile teşhis konmaya çalışılmaktadır.Bunlar tabi ki yeterli değildir.Bundan sonra hastaya rastgele kinolon tedavisi başlanmakta ve çoğu zaman tedavide yetersiz  kalınmaktadır.

6)Doğru tanı için idrar tahlili ve kültürü,üretral kültür alınarak üretrit ve sistit ekarte edilmelidir.Sonrasında prostat masajı yapılarak alınan sürüntüden ve ikl idrar örneğinden gram pozitif ,gram negatif ,mantar,anaerobk bakteriler,protozoonlar  bakılmalıdır. Klamidya ,üreoplazma,mikoplazma,trichomonas bakterileri tercihan PCR yöntemi ile bakılmalıdır.Hpv ve HSV' nin de bakılması önerilmektedir. 

7) İdrar tahlilinde kan görünen hastalardan üriner sistem ultrason istenmeli ,taş ve olası diğer hastalıklar araştırılmalıdır.

8)Varikoselin neden olduğu ağrı ile prostatit ağrısı karışabilir. Bu hastalık dışlanmalıdır.Yine interstisyel sistit dene hastalıkta mesaneye uyan bölgede idrar varken ağrı vardır.Hasta idrarını yaptıktan sonra ağrısının geçtiğini ya da azaldığını söyler.

9)Test sonuçlarına prostatit kategorize edilir. mikrop üremesi var ise kronik bakteriyel prostatit,mikrop üremesi yok ise kronik nonbakteriyel prostatittir.Bu da testlerde lökosit çıkıp çıkmamasına bağlı olarak ikiye ayrılır.

10)Prostatit tedavisinde uygun ilacın verilmesi çok önemlidir. Yapılan yanlışlar yanlış ilaç seçimi,doğru ilaç seçimi ama yetersiz ilaç kullanılması,takip yetersizliği,diyete önem vermemek olarak sıralanır.

11)Prostata ilaç enjeksiyonu yeni ve sonuç veren bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.Prostata ilaçların yetersiz oranlarda geçmesi bu tedavi fikrini ortaya çıkarmıştır. 2500 kat daha fazla ilaç geçişi ile prostatit tedavisinde kesin sonuçlar alınmaktadir.

Bu makale 30 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube