Prostat kanseri

Prostat Kanseri

Prostat kanseri

Prostat, mesane ve penis arasında bulunan üreme ile ilgili işleve sahip ceviz büyüklüğündeki salgı bezidir. Prostatın başlıca görevi spermlerin korunduğu sıvıyı salgılar ve spermlerin sağlıklı şekilde korunmasını sağlar. Bununla birlikte mesanenin ağzını sıkar ve kişinin idrar kaçırmamasını sağlar. Genellikle 40 yaşlarından sonra görülen prostat hastalıklarının çok fazla çeşidi vardır. Bunlardan en çok rastlanılanlar prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabıdır. Konu aldığımız prostat kanseri 50 yaşından sonraki kişilerde daha sık görülür. Prostat kanserinin tedavisi mümkündür. Önemli olan uygun zamanda uygun bir şekilde tanı konulmasıdır.

Erkeklerde sıklıkla görülen ve erken tanı konulduğunda tedavisi olumlu sonuçlanabilecek bir kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer almaktadır. Prostat kanseri en başta belirti vermediğini için erken tanı ihtimali de daha aza düşüyor. Bunun için belli bir yaştan sonra düzenli prostat muayenesine girmeniz sağlığınız için iyi olacaktır. Prostatın yapısını oluşturan hücrelerden bazılarının farklı bir ilerleme göstererek tümör yapılarının oluşması sonucu meydana gelir. Ailesinde daha önce prostat kanseri olan kişilerin bu kansere yakalanma olasılığı da oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra sigara kullanan ve obezite hastalığı olan kişilerinde prostat kanserine yakalanma olasılığı çok yüksektir.

Prostat Kanseri Belirtileri

Erken dönemlerde hiçbir belirtisi olmayan bu kanserin ilerlemesi sonucu bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler şu şekilde olabilir.

  • İdrar yapma zorluğu
    Spermde veya idrarda kan görülmesi
    Boşalma ve idrar esnasında ağrı
    Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi
    Kemik ağrıları
    Sertleşme bozukluğu
    Sık sık idrara çıkma

Prostat kanseri olduğunu belli eden bu belirtiler iyi huylu prostat büyümesinin de belirtisi olabilir. Prostat kanseri vücudun başka bir yerlerine yayıldıysa başka tür belirtiler de gözlenebilir.

Tedavi Yöntemleri

Prostat kanseri tedavisi kişiye ve onun sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tedavi seçenekleri cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormonal tedavi gibi veya bunlara benzer farklı uygulamalar vardır. Hastalık tespit edildikten sonra kanserin evresi, yaygınlığı hastanın genel durumları yaşı ve hastanın ek hastalıkları da göz önünde bulundurularak tedavi için plan yapılır. En yaygın ve etkili tedavi seçeneği cerrahidir. Bu tedavi genellikte prostatın tamamen çıkarılmasını içerir. Bu işleme prostatektomi adı verilir.

Bu makale 16 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Serhat Dönmezer

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Dönmezer geçmişten günümüze bir çok başarılı operasyona imza atmıştır. Başarılı operasyonların yanı sıra 20 yılı aşkın süredir üroloji alanında uzman olarak görev yapan Op. Dr. Serhat Dönmezer bir çok eser, yayın ve kongrelerde yer almıştır.   Üroloji uzmanı olarak sırasıyla Okmeydanı , İzmit bölge, Medipol, Medical Park ve Şifa Hastanelerinde görev yapmıştır. Op. Dr. Serhat Dönmezer Uzman olarak 20 yılı aşkın sürede yapmış olduğu başarılı ameliyat ve tedaviler sayesinde hastaların daima mutlu olmasına yardımcı olmuştur. Op. Dr. Serhat Dönmezer Üroloji alanında prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek üreter taşı, testis kanseri, üretra darlığı, cinsel isteksizlik, penis eğriliği, sertleşme sorunu, erken boşalma, inmemiş testis, varikosel, hidrosel ve İnfertilite ...

Dr. Öğr. Üyesi Serhat Dönmezer
Dr. Öğr. Üyesi Serhat Dönmezer
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube