Prostat bezinin iyi huylu büyümesinde yeni tedavi yöntemi - Prostat arter embolizasyonu

Dr. Javid Ahmadov
Dr. Javid Ahmadov
11 Haziran 2016275 görüntülenme
Randevu Al
Prostat bezinin iyi huylu büyümesinde yeni tedavi yöntemi - Prostat arter embolizasyonu

Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) - Prostat bezinin iyi huylu büyümesi, genelde 40 yaşından sonra başlar ve hastaların şikayetleri 50 yaşından sonra kendini gösterir. Tüm dünya erkeklerinin %10 - 30 yaşlarında, %20 - 40 yaşlarında, % 50-60 - 50 yaşlarında, %80-90 - 70 yaşlarında histolojik düzeyde BPH bulguları izlenmektedir. 

BPH bulguları tıkanmaya bağlı bulgular :

- İdrar kuvvetinin ve kalınlığının azalması

- İdrarı başlatmakta güçlük

- Kesik kesik idrar yapma

- İdrarın sonunda damlama

- İdrarı tam boşaltamama hissi

- İdrarda kan

ve idrar kesesinin uyarılmasına bağlı bulgular:

- Sık idrar yapma ( gündüz ve gece )

 Ani idrar yapma isteği

- İdrar yapma hissi oluştuğunda idrar kaçırma

- İdrar yaparken yanma ve sızı hissinin olması

Tedavide medikal tedavi ilk seçim olarak kullanılır. Medikal tedaviye cevap olmadığı durumda cerrahi ve minimal girişimsel yöntemler kullanılır. Girişimsel radyologlar tarafından uygulanan Prostat Arter Embolizasyonu, tek bir damardan girilerek (bu kasık veya kol ola bilir) prostat bezine giden damarların küçük partikuller ile tıkanmasıdır. Bunun sonucunda prostat bezinin boyutunda küçülme ve şikayetlerde azalma olur. Bu yöntemin önemli üstünlükleri, kapalı ve minimal girişimsel olması, kan sulandırıcı kullanan ve genel durumu ameliyata izin vermeyen hastalarda kullanıla bilmesidir. 

Etiketler

Prostat neden olurProstat tedaviProstat cerrahiProstat hakkında bilgiProstat tanıProstat medikal tedaviProstatta kitleProstat kanalının tıkanmasıProstat büyümesini etkileyenProstat gland boyutlarıProstat boyutlarıProstat bez hacminde artış

Yazar Hakkında

Dr. Javid Ahmadov

Dr. Javid Ahmadov

Cerrahpaşa Tıp Fakultesi - 2013

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır