PROLOTERAPİ
Hasarlı alandaki doku büyümesini ve tamirini amaçladığı için proloterapi terimi proliferasyonun (çoğalma, artış) kısaltılmışı olan ‘’ prolo ‘’ sözcüğünden türetilmiştir. Proliferatif enjeksiyon tedavisi, rejeneratif (iyileştirici) tedavi olarak da bilinmektedir.
Proloterapi kortizon içerikli bir uygulama değildir, bu konuda uzmanlaşmış olan doktor tarafından, şekerli – tuzlu su içerikli (dextroz, serum fizyolojik) solüsyonun omurgaya, tendonlara, bağlara, kaslara ve eklemlere uygulanmasına dayalı bir işlemdir.
Enjeksiyon tekniği ve enjekte edilen maddeler zayıflamış olan bağlarda, hasarlı olan tendonlar, kaslar ve bunların kemiğe yapışma yerlerinde inflamasyon oluşturarak, tamir, güçlenme ve iyileşme sürecini başlatmaktadır. Bu tedavideki amaç sadece ağrıyı azaltmak değil, kalıcı iyileşme sürecine de katkıda bulunmaktır. Proloterapi uygulamasında ki en önemli mekanizmalardan biriside bağlarda sağlanan kuvvet ve gerginlik artışıdır. Omurgayı sabitleyen ve kemikleri birbirine bağlayan en önemli yapıların başında bağlar gelmektedir. Proloterapi uygulaması ile bağlarda sağlanan kuvvetlenme , örneğin kireçlenme ve eklem sıvısı kaybı nedeniyle iyice daralmış olan bir diz eklemi çevresinde güçlenme ve eklem aralığında bir miktar açılma sağlayabilmektedir.
Nöroproloterapi olarak bilinen bir diğer uygulama yöntemi proloterapiden farklı olarak, sinir sistemi üzerinden etki ederek hasarlı dokularda dolaşım ve sinir iletim aktivitelerini düzenleyerek ağrınının ve doku hasarının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Proloterapi uygulamasında gerekli olan seans sayısı ilk seanstan ortalama 3 hafta sonraki kontrollerde iyileşme yanıtına göre doktor tarafından belirlenmektedir. Genellikle 1 ila 4 seansa kadar uygulama yapılabilmektedir.
Proloterapinin faydalı olduğu hastalıklar;
Kas spazmı ve boyun ağrısı kökenli baş ağrıları, baş dönmeleri
Ameliyat ve fizik tedavi sonrası geçmeyen, kas, eklem ve omurga ağrıları
Yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu, myofasiyal ağrı sendromu)
Tendon ve bağlarda iyileşmeyen kronik rahatsızlıklar (tendinitler)
Çene eklemi sorunları (TME disfonksiyonu)
Tekrarlayan ve geçmeyen boyun, sırt ve bel ağrıları (fıtıklar, kireçlenmeler, kanal daralması, kas spazmı ve sinir sıkışmaları, tetik noktalar)
Skolyoz (omurga eğriliği) nedenli ağrı
Tekrarlayan ve geçmeyen omuz ağrıları ( donuk omuz, omuz çıkığı, kas ve tendon problemleri)
Tenisçi ve golfçü dirseği (epikondilit)
Karpal tünel sendromu ( el bileğinde sinir sıkışması)
Tetik parmak
İnatçı kuyruk sokumu ağrısı
Siyatik ağrıları
Geçmeyen kalça ağrıları (kireçlenmeler, avasküler nekroz, kas ve tendon zedelenmeleri, perthes hastalığı)
Tekrarlayan ve geçmeyen diz ağrıları (menisküs yırtıkları, kireçlenmeler, diz kapağı kökenli ağrılar, diz ön, arka ve yan bağlarında zedelenmeler, kondromalazi, perthes hastalığı)
Tekrarlayan ve geçmeyen ayak, ayak bileği ağrıları (kireçlenmeler, burkulmalar, sinir sıkışmaları, plantar fasit, metatarsalji, morton nörinoması)
Topuk dikeni
Sporcularda kas, tendon yaralanması, eklem burkulması ve zorlanmalarına bağlı ağrılar
Kırık sonrası dönemde gelişen inatçı ağrılar, avasküler nekrozlar (damarlanması bozulan kemikte erime ve tam kaynamamaya bağlı ağrı)
Kemik erimesine bağlı omurga ağrıları