Prematüre retinopatisi (rop)

Prematüre retinopatisi (rop)

Erken doğan bebekler gözün retina yani “ağ tabakası” tam olarak gelişmeden dünyaya gelirler. Bebeğin doğumunu takip eden aylarda ağ tabaka gelişimini tamamlamaya devam eder. Bazı bebeklerde ağ tabakada normal olmayan damarlar, bunların kanaması ve göziçine büyümesi ile ağ tabaka ayrılmaları ve sonunda körlük gelişir.

Bunu engellemek çoğu zaman olanaklıdır. Doğum tartısı 1500 gramın altında olanlar ile gebelik yaşı (anne karnında geçen süre) 32 hafta ve altında olan bebekler doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde göz hekimleri tarafından muayene edilirler. Retina gelişimi tamamlanmış olanlar takipten çıkartılır, retina gelişimi tamamlanmamış olanlarda anormal kan damarları oluşumu başlayınca laser ya da soğuk (krio) tedavisi ile tedavi edilirler. Bebek ne kadar erken doğar ve doğum kilosu da ne kadar düşük olursa risk o kadar fazladır.

Tedaviden amaç ağ tabakanın damarları oluşmamış kısımlarının ortadan kaldırılması ve böylece görme merkezindeki bölümün kurtarılarak körlüğün önüne geçilmesidir. Zamanında tanı konulan bebeklerde tedavinin başarı oranı yüksektir. Bebeklerin tamamı olmasa bile çoğu kurtulurlar. Şaşılık ve miyopi gibi göz problemlerinin prematüre bebeklerde zamanında doğan ve doğum tartısı normal bebeklere göre daha sık görüldüğü unutulmamalıdır.

Bu makale 13 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Meltem Karabacak Koçak

Op.Dr Meltem Karabacak Koçak,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1999 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir SSK  Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayıp Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

2005-2009 yılları arasında Bodrum Universal Hospital’da görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına 2009 yılından itibaren Bodrum’da Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Rop
Op. Dr. Meltem Karabacak Koçak
Op. Dr. Meltem Karabacak Koçak
Muğla - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube