Postmenopozal kanamalar

Postmenopozal kanamalar

Menopoz , ovülasyon ( yumurtlama )ve menstrüel periyodların ( adet kanamalrının ) doğal olarak sonlanmasını takiben oluşan ve 45-55 yaşları arasındaki hanımlarda görülen doğurganlığın da sona erdiği doğal bir süreçtir.
Menopoz sonrası kanama diyebilmek için, son adetten en az 1 yıl sonra gerçekleşen bir kanama olmalıdır. Menopoz sonrası değişik miktarda kanama, 10 postmenopozal hanımdan birinde görülmektedir .
Postmenopozal kanama ; miktarı ve tekrarlaması gözetilmeden, ciddi bir değerlendirme ve araştırma gerektirir ..
Menopoz sonrası vajinal kanama sebepleri ;
Endometrial atrofi denilen menopoza bağlı özellikle östrojen hormonu eksikliği sonucu rahim zarındaki incelmeye bağlıdır, ek bir patoloji yok ise önem arz etmez.
Endometrial polipler ( rahim içi, genellikle patoloji sonucu temiz olan doku parçalarıdır )
Östrojen ( veya menopoz ) tedavisi gören hanımlarda kanama olabilir .
Yabancı cisim
Travma
Vajinal enfeksiyon
Endometrial hiperplazi ( rahim zarında kalınlık )
Endometrium kanseri ( rahim kanseri )
Menopoz sonrası kanamada araştırma ve doğru bir yol izleyerek değerlendirme önemilidir. Ancak hastanın da menopoz sonrası yaşadığı kanamayı ciddiye alıp biran önce doktora başvurması gerekir. Menopoz sonrası kanamalar görüldüğü üzere basit bir sebepten kaynaklanabilmekle birlikte, rahim kanserine kadar uzanan bir geniş yelpaze mevcuttur .
Endometrium ( rahim ) kanserinin en sık görülen belirtisi, menopoz sonrası hanımlarda vajinal kanama şeklindedir. Bu yüzdendir ki menopoz sonrası kanamalar hem hasta hem doktor tarafından ciddiye alınmalı, önce ultrasonografi ile daha sonra da endometrial biopsi ( küretaj ilemi le rahim zarı örneklemesi ) tanısı rahatlıkla konulabilir. Rahim kanserinin erken tanısı, yapılacak ameliyatlar ve ek tedaviler ile hayat kurtarıcı olacaktır ...
Rahim ağzı kanseri ( serviks kanseri ) de menopoz sonrası kanama ile belirti verebilir. Bu yüzden menopoza giren hanımların, doğurganlık bitti, kontrole gerek yok gibi düşünceleri çok yanlıştır. Her yıl düzenli yapılacak bir jinekolojik muayene ve servikal smear işlemi ile hem rahim ağzı hastalıkları hem de rahim ağzı kanserine karşı yapılacak olan bir tarama hayat kurtarıcı bir yol olacaktır.
SONUÇ : MENOPOZ SONRASI KANAMA ÖNCE HASTANIN KENDİSİ DAHA SONRA DA HEKİMİ TARAFINDAN CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR BULGUDUR, MUHAKKAK TANI VE TEDAVİ GEREKTİRİR !!!!

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Endometrium
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube