Postherpetik nevralji (phn) (herpes sonrası sinir ağrısı)

Postherpetik  nevralji (phn) (herpes sonrası sinir ağrısı)

            Postherpetik nevralji (herpes sonrası sinir ağrısı) akut herpes zoster enfeksiyonundan sonra görülen bir ağrı sendromudur. Hastaların çoğunda herpes zoster (zona) tedavi ile ya da tedavisiz geçer. Zona geçiren insanlarda, deri lezyonu geçtikten sonra ağrı 1–6 ay ya da daha fazla sürüyorsa bu ağrıya postherpetik nevralji (PHN) adı verilir. Zona geçirenlerin, 40 yaşın altındaki kişilerde  %20, 60 yaşın üzerindeki kişilerde % 20–50’ sinde PHN görülür.  PHN tedavisi en zor ağrı sendromlarından biridir. Hastayı o kadar rahatsız eder ki; intiharı bile düşünen hastalar vardır..

         PHN, zona enfeksiyonu geçtikten sonra başlar. Şiddetli ağrıyla birlikte uyuşukluk, iştahsızlık, kabızlık, cinsel isteksizlik gibi kronik ağrıya eşlik eden belirtiler vardır. Ağrı herpes zoster ağrısına benzer. Yanıcı, sızlayıcı ve zorlayıcı bir ağrıdır.                                           

PHN; spinal ağrı sendromları, tietze sendromu, kalp krizi, göğüs duvarından kaynaklanan ağrılar ile karışabilir. Ancak hastanın daha önce zona geçirmiş olması ayırıcı tanıda önemlidir.

         PHN’de ağrının mekanizması ile ilgili bir çok görüş ileri sürülmüşse de tam bir mutabakata varılmış değildir.

         Tedavisi:

         PHN’ nin tedavisinde antiepileptik ilaçlar, baklofen, antiviral ilaçlar, klorprotoksin, antidepresanlar kullanılmış ancak çoğunda başarılı olunamamıştır.

         TENS %20 hastada fayda sağlar, akupunkturun çok az hastada yararı olduğu gözlenmiştir. Hipnoz ağrı şiddetini kısmen azaltabilir. Soğuk uygulamanın yararı vardır.

         60 yaşın altındakilerde tedaviye cevap iyidir. En az %20 hastada tekrarlama riski vardır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube