Porselen laminalar!

Porselen laminalar!

Dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen yapraklardır. Yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavilerden biridir. Bu, veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan dokunun çok az olmasından kaynaklanır. Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak yeterlidir. Daha sonra veneerler istenen renk ve formda hazırlanır ve yapıştırılır. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır. Laminate veneerler ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin tamamen gerçek gibi görünmesini sağlayan benzersiz bir kabiliyete sahiptir. Bu özelliği ile flaş ve disko ışıklarında da gerçek diş gibi görünür. (Bu ışıklarda, içinde metal olan kaplamalar siyah leke olarak sanki ağızda yokmuş gibi görünürler). Laminaların ışık geçirgenliği kullanılan porselene ve yapım tekniğine göre de değişir.

Tedavi süreci kısadır. İlk muayenede dişler daha kesilmeden hastadan bir ölçü alınır. Bu model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır. Doktor ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde fikir birliğine varma şansını yakalar. Böylece dişleriniz daha kesilmeden nasıl olacağınızı 3 boyutlu olarak görme şansınız olur.

Daha sonra dişler kısa ve acısız bir işlem ile hazırlanır, ölçü alınır. Sizin ve hekiminizin birlikte karar verdiği form ve uzunlukta yapılmış plastik geçici veneerler yapıştırılır. Bunlar porselen veneerler gelene kadar dişlerinizi korumak açısından da önemlidir. Aynı zamanda bu geçiciler gerekli düzeltmeler için ikinci bir 3 boyutlu model görevini görür. Dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilir, gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş tespit edilir. Laboratuarda bu modele göre porselen veneerler hazırlanır ve yapıştırılır.

Porselen veneerler çok ince olmalarına rağmen yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı çok dayanıklıdır. Özel bir yöntemle (bonding rezin) yapıştırma işlemi gerçekleşir ve yapıştıktan sonra laminate veneeri dişten ayırmak mümkün değildir. Ancak doğal diş gibi aşındırarak uzaklaştırılabilirler.

Laminalar minimum preperasyon gerektirmeleri, sigara, çay, kahve gibi ajanlarla boyanmamaları ve ışık geçirme özellikleri ile doğal dişten ayırt edilemezler. Bu yüzden günümüzde uygulanan en ideal estetik tedavi metodu olmuştur.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Etiketler
Diş çekimi yapılan hastalara öneriler
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube