Porselen diş kaplama

Porselen diş kaplama

Porselen Diş Kaplama: Çeşitli sebeplerle aşırı madde kaybına uğramış dişlerin korunması için dişlerin üzerlerinin diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir.

Bu işlem dişe zarar vermez, aksine dişin ömrünü uzatır.

Porselen Diş Kaplama (Kuronlanması) Nedir? ve Dişe Zarar Verirmi?

Estetik nedenlerle de dişler kaplanabilir ancak bu tamamen hastanın istediği doğrultusundadır.
Çeşitli sebeplerle aşırı madde kaybına uğramış dişlerin korunması için dişlerin üzerlerinin diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir. Bu işlem dişe zarar vermez, aksine dişin ömrünü uzatır.Estetik nedenlerle de dişler kuronlanabilir ancak bu tamamen hastanın istediği doğrultusundadır.

Porselen Diş Kaplama Köprü Ne Zaman Uygulanır?

Çapraşık dişlerde (hafif ve orta dereceli çapraşıklarda)
Eksik diş olduğu durumlarda
Normal dolgularla halledilemeyen çürük çeşitlerinde
Belirgin diş kırklarında
Estetik amaçlarla
Bu durumlardan bir veya daha fazla sorunları olan hastalar, porselen kaplama yapılmasına diş hekiminin de incelemesi sonucunda, birlikte karar vermektedirler. Bunların dışında iltihaplanma ve kanal tedavisi ihtiyacı olan hastalarda ise porselen kaplama uygun olmamaktadır.

Metal Destekli Porselen Diş Kaplama ile Zirkonyum Destekli Kaplamalar Arasında ki Fark Nedir?

Zirkonyum ile porselen farkı: Her iki malzeme için kesilmesi gereken diş miktarı hemen hemen aynıdır. Metal destekli kuronların alt yapısı gri metalden olur ve direnci zirkonyuma göre daha fazladır. Estetik olarak ince dişeti yapısı olan hastalarda gri bir yansıma yapabilir.

Zirkonyum destekli kuronların alt yapısı ise zirkonyum olarak adlandırılan beyaz bir malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle diş eti altında gri yansıma oluşturmaz. Her iki malzemenin de üst yapısı porselen ile kaplanır.

Kaç Seansta Köprülerim Biter ve Bu Seanslarda Neler Yapılır?

Porselen kuronların hazırlanması için en az dört seans gerekir. Bu seanslarda aşağıdaki işlemler yapılır :

Dişlerin Hazırlanması ve Ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak tedaviye göre küçültülür ve bütün ağzın detaylı ölçüsü alınır. Bu işlem karar verdiğiniz anda hemen başlar.
Alt Yapı Provası: Laboratuvarda alınmış ölçüden elde edilen ağız modeli üzerinde hazırlanan zirkon veya metal altyapının ağız ortamında prova ve uyumlanması yapılır.

Porselen Diş Kaplama Prova: Laboratuvarda metal altyapı üzerinde hazırlanan porselenin ağız içinde komşu ve karşı dişlerle uyumlaması ve kontrolleri yapılır. Renk ve estetik olarak hastanın da fikirleri alınır. Cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Beğenilmeyen bir estetik olduğunda bu seans tekrarlanabilir.

Cila ve Simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon son kez ağızda denenir. Herhangi bir problem yoksa, hastanın da onayı alındıktan sonra restorasyon diş üzerine sabitlenir. Hastaya protez ve ağız bakım teknikleri anlatılır.

Porselen Diş Kaplama Hangi Durumlarda Atılır?

Porselen dişin yapılmasındaki en önemli neden hastanın tedavi edilemeyen bir çürüğünün olması ya da diş kaybı yaşamasıdır. Diş kaybının ardından oluşan diş boşluğu hastanın hayat kalitesini etkileyeceği ve yiyip içme konusunda sıkıntılar yaşayabileceği için bu gibi durumlarda tercih edilir. Son olarak estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen ya da dişinde şekil bozukluğu olan hastalar porselen diş yaptırabilir

Porselen Diş Kaplamanın Avantajları:

Dayanıklı bir materyal olduğu için uzun zaman porselen dişi kullanmak mümkündür.
Düşük maliyeti ve estetik görünümü ile hastalar tarafından tercih edilir.
Tedavi süreci diğer işlemlere göre daha kısa sürer.
Güzel bir gülüş kazanmanızı sağlar. Estetik kaygı taşıyan hastalar tarafından da sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

Porselen Diş Kaplama Yaptıranlar:

Dişlere yapılacak porselen kaplamanın maliyeti;
Kaplamanın kaç farklı dişe uygulanacağına
Değerli malzeme (porselen) maliyetine
Başvurulan kliniğin kendi ücret tarifesine
Kaplama öncesi başka bir tedavi gerekip gerekmediğine
Kaplama sonrası (çevre dişlerin temizliği gibi) ek uygulama gerekip gerekmediğine
göre sizlere farklı ücretlerde söylenir.

 

Bu makale 14 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Resul Bolatkale

Diş Hekimi Resul Bolatkale 1985 yılında dogmuştur. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimligi Fakültesini başarıyla tamamlayip Diş Hekimi unvanını almıştır. 2007-2009 senesi İstanbul Bayrampaşa semtinde muayenehane işletmiştir. 2009 senesinde askerlik sebebiyle ayrılmıştır. 2009-2010 senesi İzmir Maltepe askeri lisesinde asteğmen Diş Hekimi olarak görev yapmıştiı. 2010 senesi Bayrampasa Devlet Hastanesinde görevine başlamıştır. Aynı zamanda Belde Tıp Merkezi kliniğinde görevini sürdürmüştür. 2016 - 2020 senesinde Sultangazi Ağız ve Diş sağlığı hastanesinde görev almıştır. Implantoloji, Endodonti ,ön bölge protez ve Estetik Diş hekimliği adına bir çok seminere katılıp sertifika almıştır.. Diş Hekimi Resul Bolatkale, mesleki çalısmalarına Eylül 2020 yılından itibaren kurucusu olduğu ÖZEL KALETÜRK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ...

Etiketler
Porselen diş
Uzm. Dt. Resul Bolatkale
Uzm. Dt. Resul Bolatkale
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube